Орест Сарматський

Агро-новини 8 вересня

вер08

Новини аграрного сектору

На Львівщині інвестори орендували 10 земельних ділянок

На Львівщині під час земельних аукціонів продали право оренди 10 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності (за межами населених пунктів) загальною площею 154,2 га, пише прес-служба Львівської облдержадміністрації.

Ціна продажу права оренди перевищила у 2,2 рази стартову ціну (153,4 тис. грн) й становить 340,5 тис. грн на рік. Переможці торгів сплачуватимуть ці кошти до бюджетів місцевих рад.

«Найбільша динаміка вартості була зафіксована на земельну ділянку розташовану на території Сихівської сільської ради Стрийського району. Ціна річної оренди цієї земельної ділянки зросла від встановлених 8% до 54,2% від нормативної грошової оцінки землі. Орендар щорічно сплачуватиме до бюджету сільради 118 тис. грн», — наголосив начальник головного управління Держгеокадастру у Львівській області Андрій Кавецький.

 

08091
08091

За результатами земельного аукціону з переможцями укладаються договори оренди земельних ділянок терміном на 7 років.

За словами Андрія Кавецького, від початку року на земельних аукціонах, організованих фахівцями Держгеокадастру Львівщини, було реалізовано право оренди 103 земельних ділянок державної власності (за межами населених пунктів) загальною площею 1882,7 га, терміном на 7 років для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Загальний розмір річної плати за користування земельними ділянками, визначений за результатами торгів, становить 5,3 млн грн.

Презентовано систему земельних торгів в режимі онлайн

Група експертів Держгеокадастру та Innovation and Development Foundation завершили розробку програмного забезпечення для проведення електронних земельних аукціонів, пише прес-служба Держгеокадастру.

 «Усього на земельні торги 2 вересня було виставлено 19 ділянок в Одеській області загальною площею 708,57 га. Їх стартова вартість 1,319 млн грн. За результатами земельних торгів Система електронних аукціонів (СЕА) автоматично формує рейтинг ставок учасників та протокол торгів. СЕА на сьогодні вже синхронізована з банками, що дозволяє успішно проводити грошові операції, зокрема сплачувати гарантійні та реєстраційні внески», — сказано у повідомленні.

 

08092
08092

Робота над проектом з розробки Системи електронних аукціонів з урахуванням підготовчого етапу тривала 7 місяців. Робота над проектом здійснювалася без залучення додаткового фінансування з державного бюджету України.

«За рівнем антикорупційного та загальноекономічного ефекту альтернативи земельним аукціонам на сьогодні не існує. Тому створення інфраструктури для проведення торгів онлайн, з метою залучення якомога більшої кількості учасників та забезпечення ще більшої прозорості процесу, було визначене одним із пріоритетних напрямів роботи», – відзначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

Аграрії Чернігівщини посіяли вдвічі більше озимого ріпаку

На Чернігівщині завершено основний посів озимого ріпаку на зерно, пише прес-служба Чернігівської облдержадміністрації.

Аграрії посіяли 23,2 тис. га цієї культури або 192% до прогнозу, що у 2,3 рази більше минулорічного.

Аграрії Новгород-Сіверського та Куликівського районів першими розпочали посів озимих колосових культур. Загалом ними вже посіяно 1,2 тис. га озимої пшениці, що складає 0,6% обласного прогнозу посіву цієї культури.

«Зернові та зернобобові культури зібрані вже з 308 тис. га, що становить 47% від прогнозованих обсягів збирання. При цьому рівень урожайності складає 35,7 ц/га. Станом на 1 вересня намолочено 1,1 млн т, що на 93,1 тис. т більше, проти відповідного періоду минулого року», — сказано у повідомленні.

Також продовжується збирання врожаю гречки. Культуру зібрано на 3,2 тис. га (24%), намолочено 3,2 тис. т. Середня врожайність становить 10 ц/га, що вище прогнозованої на 0,9 ц/га.

08093
08093

«Окрім того, вже на 0,9 тис. га (20%) обмолочено просо, намолочено 2 тис. т. Середня врожайність перевищує прогнозовану на 1,3 ц/га та складає 21,3 ц/га», — зазначається у повідомленні.

Найкращі якісні показники щодо збирання зернових культур зберігаються в аграріїв Срібнянщини – 54,2 ц/га, а також Варвинського, Бахмацького, Носівського, Бобровицького та Ічнянського районів, де середня врожайність сягає 45 ц/га і вище.

Також розпочато збирання соняшнику та сої. Станом на 1 вересня обмолочено перші 360 га (0,2%) соняшнику при середній врожайності 20 ц/га та 20 га сої при середній врожайності 21,5 ц/га.

Вибір читачів за тиждень

Відео