Віра Олександрович

Без скандалу: зміни до Генплану Тернополя ухвалили, але із поправками (фото, відео)

Надал2

Одними із найгостріших на сесії Тернопільської міської ради 20 квітня мали стати два питання, від вирішення яких безпосередньо залежав майбутній вигляд нашого міста.

У проекті порядку денного ці пункти були під №12 і 13: «Про затвердження містобудівної документації Тернопіль. Внесення дострокових змін до генерального плану міста» та внесення дострокових змін до генерального плану міста Тернополя» і «Про затвердження містобудівної документації Тернопіль. Внесення дострокових змін до плану зонування території міста».

Нагадаємо, ця тема уже понад рік є дуже болючою для нашого міста. Громадські активісти впевнені: усі зміни до Генерального плану, внесені останнім часом, були не на користь зелених зон. Відтак більшість парків і скверів, за їхніми словами, стали майданчиками для будівництва. Не дивно, що борці із незаконною забудовою теж попросили слова на засіданні.

Активісти_парк
Активісти_парк

«За сім років площа зелених зон у місті скоротилася на 60 га»

Доповідав із двох гострих питань начальник управління містобудування, архітектури і кадастру – головний архітектор міста Василь Бесага. Активно допомагав йому у цьому міський голова Сергій Надал. Оцінити їхні пропозиції журналісти, на жаль, не змогли, адже усі графічні матеріали надіслали лише депутатам - на їхні електронні скриньки.

[embed]https://youtu.be/1O29mqynkGA[/embed]

У міській раді стверджували, що при підготовці даного проекту проводили громадські слухання, а згодом врахували всі пропозиції громадськості. Проте активісти це заперечили.

[embed]https://youtu.be/Uwqk72P-fh0[/embed]

Донести інформацію про свою проблему на сесії спробували і захисники території Тернопільської музичної школи №2. Нагадаємо, нещодавно там відбулася акція протесту проти зміни цільового призначення земельної ділянки, яка, за словами голови профкому навчального закладу Оксани Лешків, перебуває у постійному користуванні навчального закладу, за Законом «Про позашкільну освіту». Там, впевнені люди, хочуть збудувати багатоповерхівку. Через це вони навіть міських депутатів запрошували на збори.

[embed]https://youtu.be/PIJWZtt--ho[/embed]

- Ми порівняли два Генеральних плани Тернополя: 2010-го і 2017 року, - каже активіст Олег Синовець. – Отже, за сім років площа зелених зон у місті скоротилася на 60 гектарів. Це - еквівалент парку «Топільче». За даними ГО «Еко-альянс», території парків зменшилися на 23 га.

[embed]https://youtu.be/lwNLuyLdLPA[/embed]

Суперечливі ділянки виокремили і обговорюватимуть окремо

Про порушення і небезпеки, які можуть нести зміни до Генплану, нагадали депутатам з трибуни й інші активісти.

[embed]https://youtu.be/vWd9bORoMpk[/embed]

Втім, зміни до Генплану на сесії таки прийняли – 31 «за». За словами мера, такі правки - дочасні, бо пов’язані із виконанням звернень громадських організацій, жителів і суб’єктів господарювання, які отримали у 2017-му – ще під час прийняття Генплану. Навіть частина депутатів відверто заявила, що це робити треба. Мовляв, і претензій значних до документу у них нема. Зокрема, розхвалював зміни Андрій Артимович, у якого ВО «Батьківщина» вже давно хоче забрати мандат саме через торішнє голосування за зміни до Генплану.

[embed]https://youtu.be/TgzeYt4a3GU[/embed]

– За окремими пунктами, які викликали певне застереження, щоб не було незаконних дій, депутати прийняли рішення, що проведення будь-яких будівельних робіт може проводитися за додатковим рішенням сесії, – наголошує Сергій Надал.

До речі, за його словами, це торкнулося чималої кількості адрес на вулицях: Симоненка, Спортивній,  Текстильній, 15 Квітня, Довженка, Гайовій, Микулинецькій, Патріарха Мстислава, Опільського, Крушельницької тощо. Суперечливими ділянки виявилися і в провулку Цегельному та у парку «Національного Відродження».

Синовець
Синовець

Внесення дострокових змін до плану зонування території міста спротиву не викликало – 32 «за» депутати дали без обговорення. Окрім того, політики 33-ма голосами «за» затвердили детальний план житлового району «Південний». Йшлося у тому числі і про території, що раніше були передані під забудову учасникам АТО. Там передбачили: інфраструктуру соціально-побутового призначення, новий житловий мікрорайон багатоповерхової забудови із дитячими садками, школами, відпочинковими зонами, а також - індустріальний парк.

На засіданні 20 квітня йшлося і про таке – читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео