Близько 900 військових-контрактників отримають на Тернопільщині новеньке житло

6

У Тернопільській області триває масштабне будівництво житла для військовослужбовців Збройних Сил України. Реалізація найбільшого за часи незалежності нашої держави проекту, здійснюється у рамках виконання Доручення Президента України по будівництву гуртожитків для ЗС України.

Одночасно зводять сім приміщень для 875 військовослужбовців у різних куточках області: дві казарми у Тернополі, три – у Теребовлі. Ще дві – у Чорткові. Очікується, що у першому півріччі наступного року у двоповерхові будівлі уже заселяться військовослужбовці.

Як повідомив керівник підрядної компанії Володимир Швайка, будівництво першої казарми у Тернополі розпочали 13 серпня і уже завершили роботи нульового циклу.

– Нині готуємо фундамент для другої казарми. Погода нам сприяє. Проект казарм нескладний: поверхи невисокі, вікна великі, тож загальна верхня будова піде швидко. Якщо буде фінансування, то до нового року ми підведемо обидві будівлі під дах. Поки між замовником і підрядником укладений договір тільки на фундамент. Немає ще інженерної карти комунікації – вона на експертизі. Наразі ми маємо усі необхідні будівельні матеріали. Роботи тривають, – зазначив Володимир Швайка.

5
5

Паралельно з узгодженням та доопрацюванням «бюрократичних моментів» на усіх будівельних майданчиках області робота йде повним ходом. Сьогодні вирішується надважлива складова соціального облаштування українських військовослужбовців. Наші захисники повинні мати комфортні умови життя. Поступово здійснюються кроки, що наближають нас не лише до відродження української армії, а й до цілковитої перемоги над російським загарбником та відновленням територіальної цілісності нашої держави. Власне кожен майбутній гуртожиток – це двоповерхова будівля розрахована на 125 військових. У Західному територіальному квартирно-експлуатаційному управлінні, яке є замовником будівництва, повідомили, що пильно слідкують за ходом будівництва. До моніторингу також долучилася команда волонтерів та ветеранів АТО (ООС). У договорах прописано декілька етапів проведення будівельних робіт, де чітко вказано який обсяг будівництва на конкретну дату має бути виконано.

– Термін будівництва казарми покращеного планування, згідно з тендерною документацією, не буде перевищувати 210 днів. Таким чином очікуємо, що у першому півріччі 2019 року у новенькі казарми вселяться військовослужбовці-контрактники, – зазначив заступник начальника управління, головний інженер Західного територіального квартирно-експлуатаційного управління полковник Василь Стеців.

За його словами загальна площа однієї будівлі складатиме 1055 квадратних метрів.

Ternopil_2
Ternopil_2

– Кожна казарма поліпшеного планування – це цегляна споруда із двосхилим дахом із металопрофілю, розміри в плані 36,5 на 16,8 метрів, висота якої буде 11,1 метра. На кожному поверсі розміщуватиметься 6 житлових блок-секцій та кухня. На першому поверсі будівлі передбачені пральня з сушарнею. Кожна блок-секція матиме площу 54,5 квадратних метрів, розрахована на 10 ліжко-місць і складається з двох житлових кімнат по 20 квадратних метрів кожна, душової кімнати та туалету, – повідомив полковник Василь Стеців.

У кімнаті для кожного військовослужбовця передбачено ліжко на металокаркасі, напівм’який стілець, приліжкову шафу з полицями та шафу для одягу. У казармі покращеного планування житимуть контрактники самі, без сімей. В середньому будівництво однієї казарми покращеного планування в області обійдеться державному бюджету у майже 15 млн грн, а загалом на реалізацію будівництва на Тернопільщині 7 житлових приміщень буде виділено 104,9 млн грн.

Terebovlya_1
Terebovlya_1

Варто зазначити, що цього року в травні у Теребовлі уже ввели в експлуатацію 1 гуртожиток покращеного планування на 125 місць, куди заселилися військовослужбовці, які щойно повернулися до пункту постійної дислокації із району проведення операції об’єднаних сил. Для того, аби захисники України з окремої артилерійської бригади ОК «Захід» змогли заселитися у новеньку будівлю, з державного бюджету України виділили 15 млн грн. За ці кошти виконано усі необхідні роботи: від укріплення фундаменту до повної заміни даху, аби військовослужбовці могли відчувати себе комфортно. Проект з житловим фондом для військовослужбовців у Теребовлі продуманий до деталей. Він відповідає стандартам НАТО. Тут доволі комфортно розмістилися контрактники, хто несе службу у військовій частині.

Василь Лабай

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео