Віра Олександрович

Жителям Тернопільщини пропонують повернути собі частину вже сплаченого податку

Березюк

Податкова знижка за навчання – чудова можливість зекономити свої кошти. Тож таким правом на повернення частини витрат варто користуватися, впевнена начальниця управління податкового адміністрування фізосіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Лариса Березюк.

Нагадаємо, здобувач освіти, який навчається в українському закладі дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти на контрактній формі навчання, або член його сім’ї І-го ступеня споріднення, має право на певну компенсацію вартості освітніх послуг, тобто податкову знижку на навчання, якщо він сплачував кошти на користь цих закладів. Найцікавіші запитання та відповіді, що стосуються цієї теми, для читачів «Терену» дібрали у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Тернопільській області.

- Що таке податкова знижка?

- Податкова знижка для фізичних осіб – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку-резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів-фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді зарплати.

Тобто це можливість повернути частину сплаченого загальнодержавного податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного податкового року платником податку. Їхній вичерпний перелік навели в Податковому кодексі України. Витрати мають підтверджуватися платіжними та розрахунковими документами, зокрема - квитанціями, фіскальними або товарними чеками, що ідентифікують продавця послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою, а також копіями договорів за їхньої наявності, в яких обов’язково відображається вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги.

- Хто може отримати податкову знижку за навчання?

- Таке право мають здобувачі освіти, їхні батьки або усиновлювачі, чоловік або дружина здобувача освіти, які є громадянами України і платниками податків. 

Втім, одержати податкову знижку може лише фізособа, яка отримує офіційно зарплату і платить із неї загальнодержавний податок на доходи (ПДФО).

- Як надається податкова знижка?

- Податкова знижка надається у поточному році за наслідками попереднього звітного податкового року. Для цього необхідно включно до 31 грудня року, наступного за звітним, подати річну декларацію. 

У декларації вказують, зокрема, підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум. Хочу зауважити: якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні роки не переноситься.

Тобто, щоб отримати податкову знижку за навчання у 2020 році, ви маєте подати декларацію включно до 31 грудня 2021 року. У ній треба відобразити витрати за 2020 рік, і держава компенсує вам частину. Якщо ж ви не встигнете і декларацію подасте вже у 2022 році, вказавши витрати за 2020 рік, то право на отримання повернення втратите.

- Які документи потрібні для оформлення податкової знижки?

- Йдеться про такий перелік документів: *декларація про майновий стан і доходи; *копія паспорта особи, яка подає декларацію; *копія ідентифікаційного коду особи, яка подає декларацію; *копія паспорта/свідоцтва про народження здобувача освіти; *довідка із закладу освіти про період навчання, кількість навчальних місяців, в звітному (календарному) році та суми сплачених коштів за вказаний період; *копії квитанцій та/або платіжних доручень сплачених за навчання в звітному періоді; *довідка про зарплату (форма – 3) за звітний період, із обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із зарплати і суми пільги, якщо є; *копія документу із зазначенням реквізитів для перерахування коштів; *заява на перерахування коштів; *копія договору про навчання у відповідному закладі освіти. 

Копії документів (крім електронних розрахункових документів) надають разом із декларацією. Оригінали у контролюючий орган не надсилають, але їх зберігають. Якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації реквізити електронного розрахункового документа.

- Чи можна самому порахувати податкову знижку?

- У довідці, отриманій від роботодавця, є сума отриманого вами доходу у вигляді зарплати та сума утриманого з нього податку. Від зарплати за рік слід відняти плату за навчання за вказаний період і отриману суму помножити на 18% (ставка податку). Далі ту суму слід відняти від суми податку із зарплати, зазначеної в довідці. Так ви дізнаєтеся, скільки грошей вам має повернути держава за оплату освітніх послуг.

Наприклад, за рік ви отримали зарплату, умовно кажучи, 120 000 грн. Тобто за рік із цієї платні ви сплатили 21 600 грн податку (120 000*18% = 21 600). За навчання ви заплатили – 25 000 грн. Отже, (120 000 – 25 000)*18% = 17 100. Далі: 21 600 – 17 100 = 4 500. Тобто за такої річної зарплати і плати за навчання вам мали б повернути 4 500 грн.

- Коли повернуть частину витрат?

- Сума, що має бути повернута платнику податку як знижка на навчання, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео