Тамара Коблик

Через атаку складу з міндобривами на Тернопільщині у річці Іква досі гине риба

Дослідження води у двох точках на Рівненщині показало перевищення концентрації амонію у 163 рази

Вміст амонію у річці Іква на Рівненщині перевищений у 163 рази. Про це йдеться в оприлюднених Держекоінспекцією Поліського округу результатах дослідження проб поверхневої води. Це офіційний розгорнутий аналіз вмісту хімікатів у водоймі, забрудненій внаслідок пошкодження резервуару з міндобривами у Кременецькому районі на Тернопільщині — туди впали уламки збитої російської ракети.

Фахівці відібрали  поверхневу води річки Іква у зв'язку з виявленням жителями Дубенського району мертвої риби у водоймі. Згідно з оприлюдненими результатами, відхилення від норм показали проби води у двох точках відбору:

  • амонію — в 163 рази біля села Берег;
  • нітритах — в 7 разів біля села Сапановчик;
  • нітратах — в 49,7 раза біля села Сапановчик;
  • залізу загальному — в 7,4 раза біля села Берег;
  • біологічному споживанню кисню — в 1,9 раза біля села Сапановчик.

Результати досліджень передали правоохоронцям.

Нагадаємо, у результаті другої атаки, яка була здійснена на Тернопільську область 4 квітня, уламки ракети пошкодили резервуари, де зберігалися рідкі мінеральні добрива на КременеччиніЧерез витік міндобрив місцевим жителям декілька днів було заборонено пити воду з криниць. Згодом показники рівня шкідливих речовин у річці Іква покращилися. Однак русло річки прямує в сторону Рівненщини. Відтак представників області одразу повідомили про небезпеку. 

 

Фото з допису Держекоінспекції

Вибір читачів за тиждень

Відео