Оксана Бучко

Через дефіцит коштів у тернопільських медичних закладах продовжують відпустки за власний рахунок

likar5_800x445_500x317

Виконати фінансові плани проблематично для тернопільських медичних закладів. Адже бюджетний рік в сфері охорони здоров’я розпочали із дефіцитом у розмірі 47 млн гривень.  На сьогодні на зарплати працівникам не вистачає 27 млн гривень.

Також 4 млн грн бракує на забезпечення медичних закладів інсуліном, повідомив начальник міського відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Ростислав Левчук. У подальшому такі витрати повністю планують перенести на міський бюджет, що призведе до ще більшого дефіциту коштів.

– Позиція Міністерства охорони здоров’я така, що в Тернополі забагато медичних закладів, – зазначив він. – Тому збільшення фінансування очікувати не слід. Ми перевели заклади у статус комунальних підприємств, що дає можливість залучати власні надходження. Та платні послуги не стали у них актуальними через приватні структури.

У тернопільських медичних закладах продовжують відправляти працівників у відпустки за власний рахунок. Хоча це фінансової ситуації до кінця року уже не вирішить, додав Ростислав Левчук.

– У наших закладах чітко розділені функції, – додав він. – Так, у лікарні швидкої допомоги надають невідкладну хірургічну допомогу, у другій лікарні – урологічну і терапевтичну, у третій лікарні – реабілітацію та відновлювальне лікування, у центрі первинної медико-санітарної допомоги – первинну допомогу, у лікувально-діагностичному центрі – вторинний рівень лабораторної медичної допомоги. Але держава вбачає доцільність у створенні одної універсальної лікарні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео