Орест Сарматський

Через затяжну зиму пасічники втратили до 20% бджіл (Агро-новини)

http://www.BFoto.ru

Затяжна зима і морози негативно позначаються на зимівлі бджолосімей, яким не вистачає запасів корму.

Про це заявив Андрій Галдін, глава правління «Миколаївське міське товариство бджолярів», передає Агро Юг.

За його словами, бджолярі розраховували на звичайну зиму і забезпечили вулики стандартним запасом корму, який становить 20 кг. Через осінні холоди бджоли інтенсивно поїдали свої корми і в результаті на зимівлю їм залишилося 15 кг.

Експерт зазначає, що в кінці зими бджоли зазвичай починають вирощувати розплід. Однак, через морози їм доводиться цей розплід активно розігрівати. І бджоли знову вживають корм.

«Тому дуже великий ризик того, що бджоли вийдуть ослабленими з зими, і з мінімальними запасами корму», – каже Галдін.

1501 (Copy)
1501 (Copy)

За оцінками експерта, багато пасічників за зиму вже мають втрати бджіл до 20%. Аби забезпечити достатнє запилення рослин доведеться поповнити запаси бджіл із західних регіонів. В іншому випадку варто очікувати зменшення врожаю.

Він додав, що бджолярі сподіваються на потепління, з приходом якого бджолосім’ї почнуть інтенсивно розмножуватися і нарощувати сили для збору меду.

Щороку Україна втрачає 500 мільйонів тонн землі – експерт

Щороку в Україні зникає 500 мільйонів тонн землі, що через 75 років може спричинити відсутність чорноземів. Про це повідомив старший економіст проекту «Підтримка реформ в сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» Київської школи економіки Олег Нів’євський, пише Агробізнес.

За словами експерта, ВВП аграрного сектору нині складає 10 мільярдів доларів і цей ВВП Україна отримує за рахунок втрати родючості своїх грунтів. Про проблему вимивання чорноземів вже заговорили і на рівні великих агрокомпаній. Утім, на державному рівні обговорення не ведеться.

Таким чином, українських чорноземів вистачить лише на… 75 років. Якщо порахувати втрати у грошовому еквіваленті, то цифра сягне $5 млрд або $160 на гектар», - каже Нів'євський.

За словами фахівців, українські грунти втрачають родючість через брак елементів живлення, підвищення кислотності, погану екологію.

1502 (Copy)
1502 (Copy)

Аналітики рекомендують аграріям використовувати технології точного землеробства з меншим використанням плугів, застосовувати зрошування. А держава має розробити стратегію адаптації агросектору до змін у кліматі, також на державному рівні повинні моніторити стан ґрунтів та впроваджувати агрострахування, вважають експерти.

В Україні дорожчатимуть засоби захисту рослин — експерт

Закриття хімічних виробництв у Китаї призведе до потрясіння на ринку ЗЗР в Україні. Про це повідомив аналітик ринку засобів захисту рослин Ігор Герасименко, пише agropolit.com.

За його словами, влада КНР має намір поліпшити екологічний стан своєї країни й зменшити шкідливі викиди в атмосферу.

У зв’язку з цим було видано наказ про перевірку всіх заводів, що виробляють пестициди, та про припинення роботи тих, які не пройдуть перевірку й не отримають спеціальний дозвіл.

Відтак на часі — подорожчання засобів захисту рослин. На деякі з них ціна виросла на понад 100%. Утім, і така ціна не є гарантією придбання пестицидів — навіть за умови підписаного договору та передоплати, оскільки на ринку Китаю — дефіцит ЗЗР, зауважує експерт.

1001
1001

Саме через це у 2018 році в Україні теж може виникнути певний дефіцит ЗЗР (попри наявні з минулого сезону залишки).

Також уже нині спостерігається різкий стрибок цін (у середньому на 30%) на всі засоби захисту рослин, а на початок активних продажів навесні цей показник може сягнути ще вищої позначки.

Ці проблеми стосуються не лише постачальників генеричних продуктів для захисту рослин, а й мультинаціональних компаній, які вже нині прогнозують зростання цін на окремі препарати в межах 15-20%», — підкреслює Ігор Герасименко.

Вибір читачів за тиждень

Відео