Віра Олександрович

Чому бійці АТО оббивають пороги «високих кабінетів» на Тернопільщині (фото, відео)

На реалізацію свого законного права на земельну ділянку на Тернопільщині ще очікують близько 500 учасників АТО і членів сімей загиблих учасників АТО. Дехто добивається обіцяного державою уже дуже давно. Через це і почав оббивати пороги «високих кабінетів».

- Вибачте, що так емоційно, але я не можу реагувати по-іншому після спілкування з бійцями АТО упродовж кількох днів, - не стримався голова ОДА Степан Барна. – Виходить, що землю ми в області роздаємо направо і наліво, а ті, хто має на це законне право, реалізувати його не може.

Про стан забезпечення земельними ділянками учасників АТО і членів сімей загиблих військовослужбовців на засіданні колегії обласної держадміністрації (ОДА) доповідав начальник Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області Іван Кузь.

На території Бережанського району землі ще не отримали 72 бійці

- До середини червня цього року у Головному управлінні та органах місцевого самоврядування від учасників АТО отримали 10 192 звернення про надання земельних ділянок, у тому числі: до Головного управління надійшло 7 586 (74,4%) і до рад різних рівнів – 2 606 звернень (25,6%), - уточнює він.

За результатами розгляду справ Головним управлінням Держгеокадастру, щодо 5 614 звернень прийняли відповідні накази про надання дозволів на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення ділянок. Це - 74% від усіх заяв, які надійшли до управління. Іван Кузь повідомив, що йшлося здебільшого про землю для ведення садівництва (2 950 наказів на загальну площу 263,07 га – прим.).

- Натомість, в органах місцевого самоврядування позитивні рішення прийняли щодо 2 253 звернень, - додає він. – Це - 86,4% від усіх, які надійшли до місцевих рад.

В органах місцевого самоврядування наразі не прийняли рішення щодо подальшого виділення масивів для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. За наявної в Головному управлінні інформації, в області очікують на реалізацію свого права близько 500 учасників АТО і членів сімей загиблих учасників АТО.

- До прикладу, на території Бережанського району таких – 72,  у Зборівському – 83, у Шумському – 48, - продовжує фахівець.

Гості
Гості

Для житлового будівництва зарезервували 231 га

Сім’ям військовослужбовців, які загинули у ході АТО, надали 128 дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення ділянок у власність і затвердили 51 проект землеустрою.

- Важливо зазначити, що сім’ям загиблих у державному підприємстві «Тернопільський науково-дослідний і проектний інститут землеустрою» та Тернопільській регіональній філії ДП «Центр «ДЗК» послуги на виготовлення проектної документації надають безкоштовно! – наголошує Іван Кузь.

Щодо 1 761 звернення у Головному управлінні надали відмови із наступних причин: люди раніше скористалися правом на безоплатну приватизацію за відповідним цільовим призначенням; ті земельні ділянки уже відводять іншим учасникам АТО; на зазначеній у клопотанні земельній ділянці розташоване нерухоме майно, що може належати іншим особам на праві власності чи користування; бажана земельна ділянка належить до земель загального користування і використовується відповідною територіальною громадою.

- Для забезпечення військовослужбовців земельними ділянками усього в області підібрали і зарезервували 7451 га, причому: для житлового будівництва – 231 га; для ОСГ – 6530 га; для ведення садівництва – 690 га, - перелічує фахівець.

Інформація щодо підібраних і погоджених із органами місцевого самоврядування земельних масивів, де надають ділянки учасникам АТО, а також щодо порядку отримання таких ділянок є відкритою і загальнодоступною, запевнив Іван Кузь.

- Графічні матеріали місць розташування вільних земельних ділянок перебувають у вільному доступі, - підсумовує він. – Ця інформація розміщена на офіційному веб-сайті Держгеокадастру на сторінці Головного управління, де можна ознайомитися з наявним каталогом земельних масивів, де надають земельні ділянки. До речі, є там і покрокова інструкція щодо порядку набуття у власність земельної ділянки. До того ж, можна отримати допомогу в оформленні відповідного клопотання.

Президія
Президія

Власне, ані Степан Барна, ані Іван Кузь не приховували, що проблеми із забезпеченням вояків землею на Тернопіллі є. Останній навіть попросив для налагодження діалогу звернутися до нього керівників громадських організацій учасників АТО. Мовляв, вони краще знають, кому земля потрібна насамперед, щоб не було «перекосів» при виділенні ділянок.

Під час засідання колегії ОДА йшлося також про таке – читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео