Віра Олександрович

Чому жителі Тернопільщини кричали «Ганьба!» директору санаторію «Медобори» (фото, відео)

«Це ви несете відповідальність за те, що Тернопільську область зараз так показують у світі! Якби не ваша одноосібна згода прийняти у «Медоборах» людей із Китаю, то нічого цього не було б», - звинуватив директора санаторію Василя Мартинюка заступник голови облради Любомир Крупа.

Сталося це 19 лютого під час 13-ї сесії найвищого представницького органу краю. Нагадаємо, того дня депутати прийняли заяву до керівництва країни про недопустимість розміщення на території Тернопільської області, у селі Конопківка на Теребовлянщині, близько 100 осіб, евакуйованих із Китаю.

Сесія2
Сесія2

Звісно ж, до трибуни покликали керівника санаторію «Медобори» Василя Мартинюка. Адже усіх присутніх цікавили перипетії, що відбувалися навколо прийняття рішень щодо прибуття евакуйованих із Китаю на Тернопілля. Тим паче, що перші перемовини були без отримання згоди громади і колективу санаторію.

- Не знаю, яка мотивація у вас була. Ви заробити хотіли? – не приховував своїх емоцій пан Крупа. – Ви вчинили безвідповідально і підставили нас усіх!

У відповідь із залу прозвучали вигуки схвалення. Натомість на адресу Василя Мартинюка пролунало гучне «Ганьба!». Втім, чоловік все одно зробив спробу виправдати своє рішення.

- Спершу було просто прохання прийняти людей, - каже він. – Ми надаємо приміщення, наприклад, під конференції. Тому я повідомив, що у нас є місця для прийому людей. Лише потім мене запросили до Києва…

Втім, Василь Мартинюк наголосив, що для нього є важливими два моменти: думка колективу і позиція громади. Оскільки на сесії у Микулинцях вирішили не допускати евакуйованих із Китаю до Конопківки, то директор санаторію підписав відповідну заяву. До того ж, відбулися збори колективу і там працівники повідомили, що не виходитимуть на роботу, аби обслуговувати доправлених із Уханя. Це теж стало підставою для відмови у наданні приміщень для прийняття евакуйованих українців.

Люди2
Люди2

Як Василь Мартинюк не старався переконати присутніх у своїй лояльності, люди не заспокоювалися. Емоції били через край настільки, що втихомирювати присутніх доводилося голові облради Віктору Овчаруку.

- Я давав лише попередню згоду, бо розумів, важливість цього кроку як лікар, - стверджує він. – Наших громадян треба звідти забирати!

Було помітно, що Василю Мартинюку навіть важко слова знаходити на виправдання своїх дій. Чоловік був готовий пообіцяти що завгодно, аби тільки йому дали спокій. Проте принагідно нагадав, що «Медобори» - єдиний санаторій, який «вижив» на Тернопіллі, причому у цей заклад зазвичай приїжджають жителі інших областей, бо сприяння місцевої влади немає – жодного. До того ж, надмірним є тиск контролюючих органів.

- Я вже все підписав, - каже він. – Сесія у Микулинцях рішення прийняла. Крім того, є рішення колективу. Тому я не піду проти односельців…

Втручалися у розмову і депутати. У них також були запитання до фахівців, які прийшли на сесію. Згодом представники усіх фракцій змогли зробити окремі заяви. Так, свободівець Олег Сиротюк наголосив на необхідності діалогу центральної влади із суспільством. Адже, якби люди були вчасно поінформовані, до протестів не дійшло б.

Сесія
Сесія

До трибуни представники фракцій йшли один за одним. Про те, що проблема коронавірусу - набагато ширша і її треба вивчати, сказав представник «Європейської Солідарності» Любомир Білик. Він, до того ж, закликав усіх не конкурувати у словесному вияві любові до держави, а спільно працювати.

Дискусії і обговорення могли б тривати ще не одну годину. У людей постійно знаходилися аргументи, що привозити «інфекцію» у нашу область є злочином. Жителі Конопківки весь час наголошували, що вони співчувають українцям, які опинилися у біді, але не хочуть, щоб небезпека почала ходити під їхніми вікнами і загрожувати їхнім дітям. Мовляв, влада мала цілий місяць від початку епідемії в Китаї, щоб підготувати ізольоване приміщення і подбати про всі засоби захисту, але вона цього не зробила. Натомість крайніми стають звичайні українські родини, які й так не надто останнім часом розкошують.

До слова, вислухавши представників Микулинецької  громади, проаналізувавши надану фахівцями інформацію, депутати обласної ради підтримали рішення Микулинецької селищної ради Теребовлянського району від 18.02.2020 р. за №2652 «Щодо розміщення евакуйованих громадян України із Китайської Народної Республіки в санаторії «Медобори».

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео