Олег Снітовський

Чотири колекції молодих дизайнерів з Тернополя перемогли у престижному конкурсі (фоторепортаж)

заставка-диз

У Тернополі відбувся конкурс молодих дизайнерів одягу «Альтернатива».

Хоча колекція автентичного одягу «На дві душі», яку підготували студенти з Чернівецького коледжу дизайну та економіки завоювала гран-прі конкурсу, студенти Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола не були розчаровані результатами цього видовищного дійства. Ще б пак! Адже вони завоювали два перших, друге та третє місця у різних номінаціях серед колекцій одягу.

Зокрема, перше місце у номінації «Folk» здобула колекція одягу студентів гуртка «Театр моди» Галицького коледжу – «Зґарди».

Куратори пошиття і розкрою одягу - Оксана Сенюк і Наталі Бончук з відділення дизайну. У цих моделях одягу вміло поєднано сакральні мотиви барокового мистецтва, українського бароко із сучасним кроєм, - каже викладач Галицького коледжу Оксана Грицай.

Окрім цього, першість у номінації «Pro art» отримала колекція одягу під назвою «Рок-наречена». Її автор — студентка 4 курсу спеціальності «Моделювання та конструювання промислових виробів» Євгенія Мартиневич.

А друге місце у номінації «Pro art» журі віддало колекції «Crazy wings» студенток-четвертокурсниць Вікторії Собчук та Іванни Бабій.

У цій же номінації дипломом третього ступеня нагороджено студентку 4 курсу Ніну Дулик за колекцію одягу «Експресія ніжності».

- Вишукані, неординарні та творчі колекції одягу представили дизайнери із Києва, Тернополя, Чернівців, Києва, Вінничини та Косова, що на Івано-Франківщині. Нам приємно, що за результатами оцінювання членів журі та глядачів переможцями конкурсу «Альтернатива» стали одразу чотири колекції одягу нашого навчального закладу із 32 презентованих. Подібну імпрезу ми проводимо увосьме. Вже не один рік беремо участь у європейських показах наших колекцій. Були у Франції, Італії, Прибалтиці, Іспанії, Угорщині, Польщі. У минулому році з Будапешта і з Іспанії привезли гран-прі. А тепер, після освітянської виставки в Києві нас запросили у Париж і Мілан. І з цих країн, де ми побуали на День міста Тернополя також приїдуть до нас іноземні дизайнери. Кожна така поїздка , це свідчення того, що українці талановиті і нам немає потреби купувати одяг тих чи інших брендів, коли ми бачимо, які є дизайнери з Києва, Львова та й Тернополя, що вони демонструють такий одяг, такі колекції, якими захоплюються у всьому світі. До речі, зараз в Європі модно мати на одязі елемент української вишивки, навіть в ділових костюмах. І нас це тішить. Бо так має бути, Україна повинна презентувати себе у світі, що ми можемо творити таке, чого не можуть створювати в інших країнах. А кожен такий конкурс – то дуже важлива подія для студентів, вони серйозно готуються до створення таких колекцій. По суті – це їхні дипломні проекти. Усвідомлення, що твою розробку побачить така велика кількість людей, як наприклад, на такому конкурсі, заставляє студентів скрупульозно готувати той чи інший виріб. Ви ж самі бачите, які оригінальні речі вони придумали й виготовили.  Звичайно, все це робиться за допомогою викладчів, наставників, які делікатно можуть порадити, підсказати щось, але не втручатися у творчу роботу майбутніх дизайнерів, - розповіла ініціатор проведення конкурсу молодих дизайнерів «Альтернатива», директор Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола Марія Баб’юк.  

Учасників конкурсу, основна мета якого - виявити молодих, талановитих та перспективних дизайнерів, дати можливість їм вичтися, розвиватися і здобути фах, привітав міський голова Тернополя Сергій Надал.

d26
d26

d21
d21

d17
d17

d14
d14

d13
d13

d08
d08

d06
d06

d05
d05

d04
d04

d02
d02

d001
d001

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео