Орест Сарматський

«Чужоземка» з Альп комфортно почувається у лісах Тернопільщини

модрина

Модрина європейська, ареал якої найбільший у високогір’ї Альп, поступово приживається і на Тернопільщині.

Якщо два роки тому лісокультурами модрини європейської в області було створено 24 га лісів, то вже цього року її площа сягає майже 54 га, повідомляє прес-служба обласного упраілння лісового та мисливського господарства.

Деревина модрини європейської — дуже цінний будівельний і виробничий матеріал. Часто її використовують як замінник дуба у суднобудуванні, вагонобудуванні, у гідротехнічних спорудах, під час зведення житла. Тож плантації цієї породи в області будуть збільшувати, як це роблять у Бережанському лісомисливському господарстві, де модриною європейською заліснили майже 35 гектарів. А в тутешньому розсаднику нараховується понад 263 тис сіянців модрини європейської.

Лісових порід, які привезено з-за кордону, в основному з Північної Америки та Канади, на Тернопільщині є досить багато. Це, окрім модрини європейської, модрина японська, дугласія тисолиста, єврояпонська модрина, яку виведено спеціально лише для заготівлі деревини. Всі ці породи дерев швидкоростучі, зі скороченим оборотом рубки. Щороку така деревина дає метр приросту. Крім того, перевагою є її значний запас на гектар насаджень.

Згадані породи повністю акліматизувалися на території краю, адже вперше в держлісфонді Тернопільщини вони з’явилися ще в 60-их роках минулого століття. За цей період змінилося кілька поколінь лісівників. І якщо перші старанно оберігали перші модринові сходи, то теперішньому поколінню вдалося створити постійні лісонасіннєві бази родинних і клонових плантацій, які щороку щедро плодоносять. А це дозволяє повністю забезпечувати область садивним матеріалом для створення модринових лісів.

Фото: Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ

Вибір читачів за тиждень

Відео