Віра Олександрович

Чи можуть власники біткоїнів скористатися податковою амністією, пояснили жителям Тернопільщини

Якимчук_кущ

Хто може скористатися одноразовим декларуванням? Чи стосується ця новація заробітчан? Чому застосовують різні ставки? Чи є обмеження в розмірі декларування? Як звітувати власником біткоїнів?

На найпопулярніші питання, що стосуються податкової амністії, відповідає заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук.

- Чи можуть заробітчани брати участь у одноразовому (спеціальному) декларуванні доходів?

- Хочу наголосити, що для цілей виконання вказаного Закону ми не розділяємо громадян на закордонних заробітчан чи тих, хто набув свої активи в Україні. Скористатися добровільним декларуванням можуть фізичні особи-резиденти, у тому числі самозайняті особи (підприємці, адвокати, нотаріуси тощо), а також фізособи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об’єктів декларування і які володіють активами, що були одержані за рахунок доходів, у тому числі й отриманих за кордоном, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, або які не були задекларовані в період до 1 січня 2021 р. 

Якщо ж громадянин працював за межами нашої держави легально, сплачував там належні платежі і має відповідні підтвердження закордонного податкового органу, то, відповідно до міжнародних податкових угод, суми сплачених податків враховуються при поданні ним щорічної декларації про майновий стан і доходи. У випадках, коли такі податки не сплачувались - ні за кордоном, ні в Україні, безумовно, це слід зробити саме зараз.   

- А підприємці можуть скористатися одноразовим декларуванням?

- Так, адже основною цільовою аудиторією податкової амністії є саме підприємці (ФОПи і самозайняті особи), які у минулому не в повному обсязі сплатили податкові зобов’язання або ж ті, хто працював без державної реєстрації.

- Будинок знаходиться за кордоном. Як відобразити його у такій декларації?

- В одноразовій спеціальній декларації є розділ V «Нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», куди і слід внести назву та тип об’єкта. У відповідних графах цього розділу зазначають також місцезнаходження будівлі, площу, оціночну вартість. Якщо об’єкт нерухомості знаходиться за межами України, декларант зобов’язаний підтвердити його вартість шляхом додання до декларації документів, які супроводжуються нотаріально засвідченим перекладом українською мовою.

Вартість, визначена в іноземній валюті, відображається у гривні за офіційним курсом національної валюти, встановленим Нацбанком України станом на дату подання декларації. 

- Чому різні ставки?

- Розмір збору, який потрібно заплатити, аби легалізувати свої доходи, залежатиме від того, який актив декларується і де він перебуває. Основна ставка податкової амністії - 5%. За нею можна легалізувати гроші, покладені на спеціальний рахунок у банку, нерухомість, автомобілі та інше рухоме майно, які перебувають на території України.

Якщо можливості за раз сплатити 5% від суми активів, що амністуються, немає, то податкове зобов’язання можна розбити на 3 роки. Однак тоді ставка податку становитиме не 5%, а 6%. Вища ставка також діятиме для активів, що перебувають за кордоном: грошей в іноземних банках, нерухомості, автомобілів та іншого майна, які знаходяться в інших країнах. Під час декларування цих активів доведеться сплатити 7% податку. Якщо декларація подаватиметься із 1 березня 2022 року, ставка зросте до 9%. Розстрочити сплату податків на 3 роки у цьому разі можна за ставкою 9,5% (якщо декларація подаватиметься до березня 2022 р.) і 11,5% (після 1 березня 2022 р.).

У разі придбання за кошти, що амністуються, ОВДП зі строком обігу 365 днів без можливості дострокового погашення у період з 1 вересня 2021 р. до 31 серпня 2022 р., з таких грошей доведеться заплатити лише 2,5% податку. При розстрочці сплати цього податку на 3 роки ставка зросте із 2,5% до 3%.

- Які є обмеження в розмірі декларування?

- Можна не декларувати активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн. Поясню: якщо хтось заробив такі кошти, придбав якісь активи або просто залишив готівку, не сплативши з них податків, потреби в подачі спеціальної декларації немає. 

Варто також пам’ятати, що не підлягає декларуванню і нерухоме майно, розташоване на території України, що станом на дату завершення періоду дії податкової амністії належало фізичній особі на праві власності в обсязі: - квартира загальною площею, що не перевищує 120 кв. м, або житловий будинок загальною площею, що не перевищує 240 кв. м; - нежитлові будівлі некомерційного призначення загальною площею, що не перевищує 60 кв. м; - земельні ділянки, сукупний розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі (приватизації) за ст. 121 Земельного кодексу України; - транспортний засіб особистого використання (крім легківки з робочим об’ємом циліндрів двигуна 3000 куб. см і більше та/або середньоринковою вартістю понад 400 000 грн, мотоцикла з об’ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см, літака, гелікоптера, яхти, катера).

- Фізична особа є власником певної кількості біткоїнів. Чи може вона їх відобразити в спеціальній декларації? Звідки брати довідку про їх наявність?

- Оскільки на сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема, немає нормативної бази для її класифікації та регулювання операцій з нею, відтак підстав для її відображення фізособою в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації – не існує

- Чи має право фізособа, яка виявила бажання амністувати свої неоподатковані доходи, уповноважити дорученням іншу фізособу, до прикладу, рідну сестру, подати одноразову добровільну декларацію?

- Одноразову (спеціальну) добровільну декларацію декларант має подати тільки особисто і лише в електронній формі. Це передбачає Закон №1539.  

Довідка. Верховна Рада ухвалила Закон №1539-IX, що передбачає введення в Україні так званої податкової амністії, 15 червня 2021 р. Цей документ пропонує в період із 1 вересня 2021 р. по 1 вересня 2022 р. провести добровільне декларування активів фізосіб, які були придбані до 1 січня цього року, але із яких не були сплачені податки.

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео