Божена Волинець

Чи справді тернополянам потрібно буде реєструвати SIM-карти за паспортом?

img_5631 (Copy)

У місцевих та всеукраїнських медіа з’явилася інформація про те, що з 1 січня 2022 року українці нібито будуть зобов’язані персоналізувати свою SIM-карту, надаючи свої паспортні дані. Правда це чи ні, перевіряли фактчекери Тернопільського прес-клубу.

ВЕРДИКТ: ДЕЗІНФОРМАЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

У своїх повідомленнях медіа посилаються на нововведення до Закону України «Про електронні комунікації», який набрав чинності 1 січня. У публікаціях також згадується про перехідний період (до 1 січня 2025 року), під час якого абоненти, які користувалися послугами оператора, зможуть ідентифікувати себе. Після цього періоду постачальники електронних комунікаційних послуг призупиняють їх надання користувачам, які не підписали договір або не здійснили ідентифікацію.  Якщо ж користувач не надасть паспортних даних або не укладе договір впродовж 2-х місяців з моменту призупинення, то надання  послуг припинять.

Проте насправді у згаданому документі немає положень про обов’язкову реєстрацію телефонного номера за паспортними даними. Нововведення  стосуються лише відновлення раніше втраченої SIM-карти. Окрім того, жодного слова про подібні нововведення  немає і в проекті Закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв’язку, який нині перебуває на розгляді у Верховній Раді. У грудні Верховна Рада ухвалила його в цілому. Працюють нині у парламенті також над законопроєктом № 6183 «Про внесення змін до Закону України «Про електронні комунікації» щодо захисту інтересів держави та користувачів електронних комунікаційних послуг. У цьому документі йдеться про можливу реєстрацію IMEI-кодів мобільних телефонів (IMEI — це унікальний міжнародний ідентифікатор, який присвоюється кожному смартфону у світі). Законопроєкт пропонує реєструвати в єдиній базі всі смартфони, щоб блокувати ввезення контрабандних.

- Щодо інформації про «міфічний» перехідний період до 2025 року, до якого абсолютно всі абоненти мають бути ідентифіковані шляхом надання операторам зв’язку доступу до своїх персональних даних, то це – дезінформація. Вона спростовується тим же нормативно-правовим актом – Законом України «Про електронні комунікації», яким передбачено, що користувач має право на отримання послуг знеособлено, тобто анонімно, - пишуть на сайті.

Також відзначають, що у Верховній Раді справді раніше пропонували прив’язати телефонні SIM-карти українців до паспортів. Ініціатива міститься в законопроєкті, представленому у серпні 2021 року. Мова там йде про тих осіб, які відкривають рахунки в банках. Відповідний законопроєкт «лежить в парламенті» на розгляді і має на меті викорінити наявні шахрайські схеми.

Отже, жодної обов’язкової реєстрації SIM-карт в Україні не запроваджували. І у жодній законодавчій ініціативі поки що про це не йдеться. При цьому, якщо громадянин або громадянка добровільно хочуть прив’язати свій номер до паспорта, то вони можуть це зробити. Але вимоги такої немає ані у чинному законодавстві, ані у жодному зі згаданих вище законопроєктів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео