Віра Олександрович

Чи треба застосовувати РРО при торгівлі на ринку, пояснили жителям Тернопільщини

Притула

Закон щодо змін до правил використання у господарській діяльності реєстраторів розрахункових операцій (РРО) в Україні ухвалили нещодавно. Відповідно, у платників податків на Тернопільщині бракує поінформованості.

Тож про правила застосування РРО у 2021 році докладно розповів начальник управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Тернопільській області Віктор Притула. Добірку найцікавіших питань і відповідей підібрали для читачів «Терену» у відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) в області.

- Планую здійснити реєстрацію підприємця та обрати другу групу єдиного податку. Чи потрібно буде застосовувати касовий апарат? 

- Нагадаю, використання РРО підприємцями-платниками єдиного податку, відтермінували до 1 січня 2022 р. 

Проте є виняток для обов’язкового застосування РРО та/або програмного РРО для платників єдиного податку ІІ-IV-ї груп (фізичними особами-підприємцями), які здійснюють: - реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; - реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; - реалізацію ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

- Якщо не видали фіскальний чек, яку штрафну санкцію очікувати продавцю товарів? 

- За п. 1 ст. 17 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» передбачена штрафна санкція за порушення, вчинене вперше, у розмірі 10% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг). 

Така штрафна санкція тимчасово передбачена до 1 січня 2022 р., відповідно до п. 11 розділу ІІ Прикінцевих положень зазначеного закону. Отже, якщо споживачу не видали розрахунковий документ (чек) наприклад, на суму 75 грн, штраф - у сумі 7,50 грн (75 х 10% = 7,50).

- Під час фактичної перевірки встановили, що через програмний РРО продали підакцизний товар без режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії, згідно із УКТ ЗЕД. Яким буде штраф? 

- Штрафна санкція застосовується у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто – 5100 грн (п. 11 ст. 17 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»). 

- Встановили наявність у торговому об’єкті необлікованих товарів, точніше - не надали під час проведення перевірки документи, що підтверджують їхній облік. Як визначають у таких випадках штраф? 

- До суб’єкта господарювання застосовують штрафну санкцію у розмірі подвійної вартості товарів, що не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менш як 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Якщо встановили наявність товару у сумі 2000 грн, що не обліковані, то штраф - у розмірі 4000 грн (2000 х 2 = 4000). Однак коли сума не облікованого товару становитиме 35 грн, штрафна санкція складатиме 170 грн, тому що 35 х 2 = 70, що є менш як 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

- Чи треба застосовувати РРО при торгівлі на ринку? 

- Зауважу, відповідно до законодавчих новацій, платники єдиного податку, що належать до І-ї групи РРО у своїй діяльності не застосовують.

Однак фізична особа-підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів у магазинах та об’єктах ресторанного господарства, що розташовані на території ринку, не може бути платником єдиного податку І-ї групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО залежно від обраної системи оподаткування і виду здійснюваної діяльності.

Фото надане відділом пресслужби Головного управління ДПС у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео