Чи є нітрати в овочах і фруктах на тернопільських ринках? (фото)
На прилавках магазинів та на ринках Тернополя уже довгий час красуються такі жадані після зими свіжі помідори, огірки, редиска, цибуля, картопля. Але чи безпечні вони для здоров'я? Які наслідки може мати вживання таких продуктів у ранній весняний період?
Свіжі овочі з нового тепличного врожаю неможливо обійти стороною – зелень, редиска, капуста … Яка весна без цих смачних продуктів? Але ми завжди пам’ятаємо про те, скільки азотистих добрив додають в грунт, щоб був хороший урожай, і про те, що передозування нітритів в організмі призводить до отруєння.
Начальник Управління Держспоживслужби в області Василь Хомінець, на ринку «ВІП-маркет», разом з фахівцями лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи відібрав овочі та фрукти для проведення досліджень на вміст нітратів.
- Хочу запевнити тернополян, що вміст нітратів в межах норми. Також ознайомився з кількістю і розташуванням на цьому ринку контрольних ваг та інформаційних стендів. Полуниця містить 10 мл/кг нітратів, при нормі 50 мл/кг нітратів, буряк -1017 мл/кг (норма 1400 мл/кг), картопля - 85,9 мл/кг (250 мл/кг), морква - 75,2 мл/кг (400 мл/кг), капуста - 267 мл/кг (900 мл/кг). Хочу нагадати, що фахівці лабораторії несуть відповідальність за результати досліджень лише на офіційних ринках. Овочі і фрукти, які містять більше допустимої норми нітратів, забороняються до продажу. Такі продукти харчування можуть реалізовуватися на стихійних або несанкціонованих ринках!!! Подбайте про своє здооров`я, купуйте продукцію на офіційних ринках та в зареєстрованих торгових точках, - повідомляє Василь Хомінець.
Нітрати – солі азотної кислоти – основне джерело азоту, який є головним будівельним матеріалом рослин. Достатня кількість азоту в грунті – кращий стимулятор росту всіх частин «тіла» рослини. Природним «постачальником» нітратів є органіка: перегній, гумус і живі організми.
Ґрунти, відведені під сільськогосподарські потреби, як правило, збагачують азотистими добривами (нітратами) штучно.
Нітрати, внесені в грунт, неминуче надходять в структуру рослини. Максимальна концентрація нітратів спостерігається в землі навесні, в період, коли добрива тільки внесені і поки ще не витрачені рослинами. Саме тому перші врожаї зелені, коренеплодів і овочів в надлишку насичені нітратами. У міру того як на одному і тому ж ділянці землі будуть збирати нові і нові врожаї, концентрація нітратів у грунті, а значить і в самій рослині, буде знижуватися.
Тому отруєння, викликані нітратами, найчастіше трапляються навесні.
Невелика кількість нітратів організму дорослої людини не зашкодить: вони швидко всмоктуються і також швидко виводяться з сечею. Однак при значному перевищенні допустимих норм здоров’я може постраждати. В першу чергу на «передозування» нітратів відреагують малюки.
У нашому організмі нітрати під впливом певних ферментів відновлюються і перетворюються в нітрити. Саме нітрити становлять найбільшу небезпеку!
У більшості випадків негативні наслідки від “передозування” нітратів проявляються не відразу. Тим часом тривале надлишкове надходження в організм нітратів пригнічує вплив на кишкову мікрофлору і призводить до розвитку патологічних станів: авітамінозу, дефіциту йоду.
Більш уразливі відносно нітратної загрози малюки першого року життя і діти, схильні до захворювань шлунково-кишкового тракту (дисбактеріозу і диспепсії). Необхідно прийняти реалії сьогоднішнього дня: вирощування зелені, овочів і фруктів не обходиться без використання нітратів. Однак в наших силах зменшити негативний вплив цих речовин. Досить не пропонувати малюкові ранніх плодів, а в подальшому ретельно обробляти овочі та фрукти перед вживанням.
Нітрати проникають і в жіноче молоко. Їх концентрація буде залежати від кількості і якості плодів, що вживаються мамою.
Де гніздяться нітрати. Кабачок, картопля – ближче до поверхні; капуста – у верхньому листі і у кочерижках; морква – ближче до середини і на обох кінцях; огірок – ближче до поверхні і біля плодоніжки; патисон – верхня частина, біля плодоніжки; петрушка, кріп, шпинат – стебло і черешки листя; буряк – у верхній і нижній частині коренеплоду;
І все-таки перед ранніми овочами важко встояти, тому, вирушаючи за ними, пам’ятайте декілька правил:
- надійніше купувати ранні овочі в магазинах. Там продукцію приймають від виробників, що мають необхідні сертифікати якості, де зазначено, що продукт безпечний і норми нітратів в овочах не перевищують допустимі. Ринки не завжди можуть забезпечити такий жорсткий контроль якості;
- чим більший плід, тим більше в ньому хімії — відмовтеся від такого;
- вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору. Обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки твердими і мати тонку шкірку;
- вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленим блискучим листям і вологим, свіжим обрізом;
- плоди редису повинні бути не дуже великими, твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям;
- при виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона повинна бути зеленою) і свіжий зріз.
Крім того, шкідливих речовин також більше в зелених плодах, ніж у стиглих. Багаті нітратами і частини рослин ближче до кореня. Тобто, в листі петрушки, селери і кропу їх майже в два рази менше, ніж у стеблах, тому з пряних трав треба викидати стебла і використовувати тільки листя.