Віра Олександрович

Деякі власники нерухомості на Тернопільщині залишилися без пільг

Нерухомість

Місцеві бюджети Тернопільщини вже отримали чималий зиск від податку на нерухоме майно – «плюс» 22,8 млн грн. Нічого дивного, адже пільги багатьом краянам вже не нараховують.

Про це повідомили у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Майже 65,8 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплатили суб’єкти господарювання та жителі Тернопілля упродовж 6 місяців цього року, - кажуть у податковій. - Причому надходження платежу перевищили очікувану сплату на 25,9%, або на 13,5 млн грн. Приріст до показників січня-червня 2020 року склав 53%.

Варто зазначити, що юрособи сплатили 47,5 млн грн податку на нерухомість, що на 14,3 млн грн більше, ніж торік. Додатково місцеві скарбниці отримали від них 5,2 млн грн цього платежу, адже надійшло на 12,4% більше, ніж очікували.

- Фізичні особи цьогоріч перерахували за нерухомість 18,3 млн грн, - додають у податковій. - Виконання індикативних показників склало 182,6%. Тож додатково територіальні громади отримали 8,3 млн грн, а «плюс» платежу до рівня І-го півріччя торік склав 86%.

Нагадаємо, платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, у тому числі - нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та нежитлової нерухомості.

- У 2021 році податок на нерухоме майно нараховують фізичним особам-власникам об'єктів нерухомості (будинків, квартир тощо) за 2020 рік, виходячи з розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня 2020 р, тобто – 4 723 грн, - пояснюють у податковій. - Сплачувати податок за нерухомість доведеться, якщо: площа квартири перевищує 60 кв. м, площа житлового будинку понад 120 кв. м, площа різних типів об'єктів нерухомості – більш як 180 кв. м.

До речі, пільги з податку для фізосіб не застосовуватимуть до об'єктів оподаткування, якщо їхня площа перевищує п'ятикратний розмір неоподаткованої площі: для квартири – 300 кв. м, для житлового будинку – 600 кв. м, для різних типів об'єктів житлової нерухомості – 900 кв. м. Також пільги не нараховуватимуть на нерухомість, яку власники здають в оренду, лізинг, позичку чи використовують для бізнесу. Так, на пільги не мають права фізособи-підприємці, які зазначили своє житло як податкову адресу і працюють у власній квартирі чи будинку.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео