Олеся Поліщук

Досвідчений городник з Тернополя поділився рецептом смачного томатного соку

241089174_1914624442051712_4946475920303663457_n

Тернопільський городник Григорій Жук поділився своїм рецептом приготування томатного соку. Чоловік щороку вирощує на ділянці біля дому понад 200 кущів помідорів, вміло за ними доглядає і збирає гарний врожай, який різноманітними методами зберігає на зиму.

Один із них – приготування томатного соку.

- Помідори мию і гострим ножем ріжу на частини. Каструлю з порізаними помідорами ставлю на помірний вогонь і доводжу до кипіння. Помідорна маса має варитися 10-15 хвилин. Дати трохи схолонути. Далі беремо кругле міцне китайське ситко, каструлю, бажано глибоку. Закладаємо ситко вушками на краї каструлі. Беремо м’ялку, якою розминають картоплю, або гарний круглий макогін і все перетираємо, - розповів він.

Перетирати треба до того часу, поки у ситі залишаться тільки насіння та шкірки. 

- Ложкою їх вигортаємо, наливаємо у ситко свіжу порцію томатної маси і знову перетираємо. І так до закінчення. Протертий томатний сік з каструлею ставимо знову на вогонь, даємо закипіти. Збираємо піну. Треба дивитися, щоб не пригоріло. Помішуємо широкою кописткою, - радить Григорій Жук.

Проварити треба п’ять хвилин. 

- У той час на другій конфорці гріється вода із бутлями - відбувається стерилізація. Я закатую у півлітрові, але здебільшого у літрові. Коли томатний сік покипів, ставимо гарячий бутель збоку у миску, швиденько великим горням наливаємо киплячу масу у скляну тару і швиденько закатуємо кришкою. 

Свої заготівлі чоловік ставить на килимок, накриває ковдрою і так тримає кілька годин.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео