Олеся Поліщук

Двоє жительок Тернополя рятували міських кажанів (фото)

8e2edcbd61c5066a

Родина тернополянки Наталії Журавель рятувала кажанів, які прокинулися зі сну взимку.

Про це повідомляє Суспільне.

Одного з них вони знайшли в своєму під’їзді.

- Чоловік вийшов на сходову клітку, приходить до хати і каже: «Ой, там кажан літає». Ми всі вибігли, а він тут літав-літав і, напевно, перелякався бідний нас, і зачепився за дріт від лампочки, - розповіла тернополянка Наталія Журавель.

dfd67480ec2ecc32
dfd67480ec2ecc32

5465477ce481d607
5465477ce481d607

Донька Наталії зателефонувала волонтерам реабілітаційного центру рукокрилих, що в Харкові. Вони дали поради, як поводитися з кажанами.

Для підгодівлі тварини дівчина купувала личинки комах. Поїли кажана зі шприца.

- Вони можуть переносити різні небезпечні захворювання. Тому ми намагалися поводитися з ним дуже обережно, брати його лише в рукавицях, щоб він нас не вкусив, – каже Марта Журавель.

b72a970aa0823eb1
b72a970aa0823eb1

Іншого кажана дівчина знайшла в місцевому парку під корою зрубаного дерева. До приїзду волонтерів двох кажанів помістили в картонні коробки.

За словами аспіранта кафедри зоології ЛНУ ім. І. Франка Юрія Чайки один із кажанів - це «Нетепер середземноморський». Цей вид, як і всі кажани фауни України, занесений до Червоної книги. Один нетепер може з’їсти за одну ніч 800 тисяч комарів.

Взимку кажанів бажано не чіпати. Якщо вже знайшли кажана, потрібно звертатися до спеціалістів, щоб його відгодувати і влаштувати штучну зимівлю до весни. Волонтери є майже у всіх містах.

- Інший вид називається «Лилик двохколріний». Це є типовий житель міст, – каже Юрій Чайка.

Родина Наталії Журавель передала двох рукокрилих волонтерам.

Як повідомляв «Терен» раніше, співробітники національного природного парку «Дністровський каньйон» проводять облік кажанів, які мешкають у печерах на території природоохоронного об’єкта.

Фото з сайту Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео