Димова завіса огорнула депутатів: відбулась чергова сесія Тернопільської міської ради (фото)

0

Попри протести людей та сутички, сесія ТМР зібрала необхідну кількість депутатів та продовжила свою роботу. Перцевий газ і дим з бочок не завадив прийняти рішення по котельнях. У той же час, не оминули увагою конфлікт інтересів.

Знову сесія не обійшлася без сутичок

Чергова сесія Тернопільської міської ради стала яскравою виставою для жителів міста. Як і раніше, свободівці блокували будівлю та не допускали Івана Сороколіта, Ігоря Турського та Романа Навроцького всередину.

Ще до початку сесії перед будівлею Тернопільської міської ради розпочались сутички. І поки поліція споглядала за подіями зі сторони, у хід йшли кулаки та перцевий газ. У результаті цього, постраждав депутат від Самопомочі Назарій Зелінка, якого затиснули під час штовханини. Згодом, міська рада розпочала свою роботу у складі 23 депутатів з 42. З часом їхня кількість збільшувалась.

Окрім міських обранців, громадських активістів та журналістів, під будівлею міської ради зібралися жителі Тернополя із протестом проти будівництва торф’яних котелень. Люди винесли бочки та символічно палили в них під стінами міської ради нібито “торф”. Все для того, аби поставити владу у становище жителів, котрі живуть поруч зі шкідливим сусідом. Одну із бочок активісти намагалися піднести до вхідних дверей у міську раду, проте спроба виявилася невдалою. Незважаючи на те, що влада посилила заходи безпеки, люди змогли пронести димові шашки та використати їх у натовпі. В результаті цього, одній жінці довелося йти додому із “пофарбованим” у блакитний колір волоссям.

20431201_475250476184169_5536459785674655021_n
20431201_475250476184169_5536459785674655021_n

Дим від котелень дістався і до ТМР

Одним із головних питань, яке піднімалось на сесії - будівництво торф'яних котелень поблизу житлових забудов. Жителям та активістам давали слово, аби ті висловили власне ставлення до цієї проблеми. Сергій Надал наголосив, що існує програма “Сталого енергетичного розвитку міста Тернопіль”, тому варто змінювати її і вносити свої правки, а не призупиняти все. Газу для поставки гарячої води буде недостатньо, а шукати альтернативу потрібно:

“Пропоную утворити робочу групу, яка в місячний термін надасть пропозиції до зміни в програму”, - завершив міський голова.

28 депутатів проголосували за це рішення і сесія продовжила розглядати наступні питання.

20294339_475296076179609_1888482112741743369_n
20294339_475296076179609_1888482112741743369_n

“Конфліктні” комісії

Міський голова виніс питання щодо виключення з голів комісій Івана Сороколіта та Ігоря Турського, які очолювали комісію з питань житлово-комунального господарства і комісію з питань бюджету та фінансів відповідно. Одразу ж Святослав Півторак запропонував доповнення, а саме ЖКГ очолити Галині Гевко з ВО “Свобода”, а фінанси - Оксані Яциковській, з Радикальної Партії Олега Ляшка. Після недостатньої кількості голосів, міський голова оголосив перерву на 10 хвилин і більшість депутатів одразу вийшли за ним.

До слова, Галина Гевко є директором ПП “Благоустрій”, яке надає послуги в сфері ЖКГ. ЇЇ чоловік, Степан Гевко, директор ПП “Люкс”. За голосуваннями депутатки неодноразово помічали конфлікт інтересів на користь свого чоловіка, через що зараз відкрита справа в суді.

“Запитайте юристів. А чому конфлікт інтересів? А що комісія рішає таке, що стосується особисто, що буде створювати конфлікт інтересів?”, - прокоментувала пані Галина.

Після перерви всі депутати повернулись, а рішення набрало необхідну кількість голосів. Як бачимо, дехто змінив свою думку, а інші підійшли вчасно до голосування. Додамо, що навіть у цьому питанні, Галина Гевко проголосувала “за” свою ж таки кандидатуру на посаду голови комісії.

Голосування за зміну голів постійних комісій

До перерви (за основу - 21 за)

до перерви
до перерви

Після перерви (в цілому - 24 за)

фінальне після перерви
фінальне після перерви

Тернопіль в пошуках інвестицій

Депутати Тернопільської міської ради також вирішили підтримати створення Агенції регіонального розвитку, яка працюватиме над залученням інвестицій та міжнародної підтримки. Співзасновниками виступили Тернопільська міська рада, Тернопільська обласна рада та Тернопільська обласна державна адміністрація.

“Цей проект ми будемо реалізовувати спільно з представниками об’єднань підприємців, з обласною владою та вищими навчальними закладами міста. Сподіваємося, що він принесе користь регіону, залучить інвестиції в економіку та створить належні умови для розвитку бізнесу”, - зазначив міський голова.

Також прийнято рішення по створенню комунального підприємства аеропорту спільно з Тернопільською обласною радою.

19248079_475292939513256_301806428423206469_n
19248079_475292939513256_301806428423206469_n

Місто матиме реєстр землі

35 депутатів підтримали запропонований Андрієм Шкулою проект рішення про створення в двомісячний термін реєстр земельних ділянок, які надані комунальним підприємствам Тернопільської міської ради. У ньому потрібно відобразити такі дані, як “користувач (власник чи орендар), наявність угоди суборенди чи інвестиційної угоди, площа земельної ділянки, розташування земельної ділянки та її кадастровий номер, цільове призначення земельної ділянки, функціональне призначення земельної ділянки згідно з Генеральним планом, наявність нерухомості, інформації щодо того, як комунальне підприємство використовує земельну ділянку”.

Цей документ використовуватиме робоча група з депутатів та виконавчих органів ТМР визначить землі придатні для будівництва шкіл, дитсадочків та розподілу між учасниками АТО або будівництва житлових будинків з врахуванням їх прав.

Хоч сесія розпочиналась емоційно, аби встигнути розглянути всі питання депутати завершили роботу лише о 22:28 год. Чи добросовісно працюватиме робоча група по котельнях і чи створять реєстр землі - побачимо згодом. Конфлікт з трьома депутатами-свободівцями і котельнями так і не вичерпано, тому, швидше за все, раду й надалі огортатиме дим.

Довідка: Центр громадського контролю «Дій!» - спільний проект чеської організації People in Need та всеукраїнської громадської організації Центр UA за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, які опікуються питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади. До основних компонентів діяльності проекту відносяться: моніторинг та аналітика, адвокація, громадсько-правова просвіта, створення проактивності місцевого громадського сектору та його консолідація. Мережа на цьому етапі охоплює ключові міста в Україні, де на сьогодні цікава і динамічна громадсько-політична активність - Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ та Маріуполь (Донеччина).

Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі

Вибір читачів за тиждень

Відео