Дипломати у Тернополі знайомляться із потенціалом краю

  У Тернополі, як вже повідомляв «Терен», продовжується виїзне засідання Міжнародного трейд-клубу в Україні.

    Мета форуму – ознайомлення дипломатів зарубіжних країн із економічним, соціальним, культурним та туристичним потенціалом  області. Учасники міжнародної зустрічі передбачають спільно розробити шляхи покращення ситуації у сфері інвестиційної та  зовнішньоекономічної діяльності, стимулювання експорту продукції.

   Участь у засіданні трейд-клубу беруть представники 15 країн світу. Економічний, туристичний і культурний потенціал представляють близько 60 підприємств і установ Тернопільської області.

  Під час презентації, голова облдержадміністрації Степан Барна сказав, що заходи  із залучення інвестицій в область дають позитивні результати.

  Тернопільщина за експортними поставками вийшла на перше місце в Україні. Як приклад успішної співпраці із зарубіжними інвесторами керівник області навів Чортківський район, де з початком роботи одного спільного підприємства очікують 1 700 нових робочих місць. Тернопільські підприємці знаходять нові ринки збуту, в тому числі, не тільки у Європі, але й  на Близькому Сході, у Північній Африці. До кінця року очікується підписання угоди про співробітництво з Люблінським воєводством Республіки Польща. Також найближчим часом буде підписано угоду про співпрацю з Радою регіонального розвитку Тауразького повіту, що в Литві. Передбачається підписання Меморандуму про співпрацю з провінцією Ганчжоу, Китайська Народна Республіка. Це – своєрідний прорив у Піднебесну, що відкриває серйозні економічні можливості для тернопільських підприємств.

   Відзначалось, що останнім часом суттєво збільшилось надходження інвестицій від самої держави. Очікується ще інвестиційних 130 мільйонів гривень. Це – найбільша сума надходжень державних коштів за останні роки.

    Сьогоднішній захід покликаний не тільки здійснити обмін думками, а й започаткувати плідну співпрацю. У цьому впевнена Президент Міжнародного трейд-клубу в Україні Соня Крайчова.

«Міжнародний трейд-клуб об’єднує співробітників з торгово-економічних питань майже 60 посольств іноземних держав і міжнародних організацій, акредитованих в Україні. Приїхали на Тернопільщину для ознайомлення з економічним потенціалом області і окремих промислових підприємств. Дипломати постійно виїжджають до регіонів, знайомляться з інвестиційними проектами, діяльністю промислових підприємств, індустріальних парків, проводять переговори з представниками ділових кіл. Результатами роботи трейд-клубу є позитивна динаміка зовнішньоторговельного обороту, збільшення надходжень іноземних інвестицій в регіони, створення спільних підприємств», - повідомила Соня Крайчова.

   Учасники виїзного Міжнародного трейд-клубу відзначали, що сьогодні агресія, яка здійснюється щодо України, призвела до втрати багатьох сегментів української економіки, падіння валового продукту.  Боротьба з корупцією, дерегуляція – це ті основні напрямки, які дозволять бізнесу відчути задекларовані реформи. Також сьогодні дуже важливий діалог і пошук механізмів, які допомогли б збалансувати комплексні кроки влади, бізнесу і суспільства у підвищенні надходження інвестицій в регіони.

   Щодо інвестиційного потенціалу Тернопільщини, то учасники форму змогли переконатися, що він – потужний. Серед запропонованих для огляду виставок  про роботу кращих підприємств краю, учасники форуму виокремили стенди корпорації «Агропродсервіс». Генеральний директор Іван Чайківський розповів про ефективну бізнес-модель, яка впроваджується.

Високоефективна іноземна сільгосптехніка, абсолютно новий комбікормовий завод, завод з переробки сої,  виробництва насіння, елеватори та склади, ферми облаштовані сучасним обладнанням за кращими світовими стандартами, масштабне та ефективне рослинництво – це  складові високоефективного господарювання корпорації. За словами Івана Чайківського, корпорація уже багато співпрацює з міжнародними організаціями у сфері запровадження ІТ-технологій у рослинництво, тут повністю культивується земельний банк в 40 тисяч гектарів, налагоджено власне виробництво насіння. Корпорація обрала стратегічний фокус на розвиток свинарства, застосовуючи сучасні технології і новинки генетики.

 «Агропродсервіс» входить в ТОП-5 найбільших компаній зі свинарства в Україні, а за 17 років своєї діяльності – у ТОП-трійку агрокомпаній Західної України.

  Безумовно, така інформація, яку почули дипломати, засвідчила, що дійсно, на Тернопільщині є приклади ефективного господарювання та вкладання інвестицій у розвиток економіки краю.

   Та потенціал Тернопільщини ще повністю не розкрито. А для цього потрібне головне – мир. Бо розрахунки показують: для модернізації економіки Тернопілля необхідні колосальні інвестиції в сільське господарство, комунальну інфраструктуру, логістику. Але все це можна реалізувати за однієї найважливішої умови, цією умовою є мир. Дипломати, під час спілкування із представниками тернопільської аграрної, промислової, наукової еліти, не раз чули фразу про те, що Тернопільщина може розкрити свої можливості за допомогою всього цивілізованого світу, коли працюватиме і розвиватиметься  в умовах стабільного миру.

    Завтра виїзне засідання Міжнародного трейд-клубу в Україні продовжиться.

  Олег СНІТОВСЬКИЙ

  Фото автора

 

   

Вибір читачів за тиждень

Відео