Оксана Бучко

Екс-чиновник із Попасної розповів у Тернополі про припинені проекти на Сході

84330659_600665960724647_1098170468403249152_n

Порушення Мінських угод, список загиблих та зупинка розпочатих важливих проектів – таку ситуацію у Попасній описує екс-голова місцевої районної державної адміністрації екс-керівник районної військово-цивільної адміністрації Луганської області Сергій Шакун. Він на днях завітав до Тернополя, аби донести людям реальну картину на Сході України.

- Люди на Сході зараз наповнені ще більшим хвилюванням, ніж попередньо, - зазначив він. – Насправді, на початку війни до Росії хотіло лише 28% населення Попасної. А цифри у медіа були зовсім іншими. На сьогодні у нас російські телеканали. Був проект щодо будівництва української телевишки, який почали раніше, його наразі не фінансують. Це про припинені досягнення. А є ті, які видно і сьогодні – відбудовані будинки,оновлені сквери, клуб, школа та встановлена система освітлення.

Як повідомляє novynarnia.com, у січні 2020 року на фронті було 33 поранених і 11 загиблих військових.

- Мінські домовленості порушують, волонтерів виставляють не в найкращих тонах. Як уже говорилось раніше, компромісів із агресором досягти неможливо, - додає Сергій Шакун.

На сьогодні існують різні програми, які допомагають обмінятись інформацією та досвідом із жителями на Сході. Зокрема, співпраця із благодійним фондом «Лелека» щодо влаштування відпочинку дітей зі Сходу на Тернопільщині. Вони бачать привітних людей і їхнє ставлення, тож руйнуються всілякі стереотипи про ворожість між Сходом і Заходом.

- Після того, як наші військові поїхали на Схід, ми зруйнували багато стереотипів, які мали жителі Луганщини і Тернопільщини. Адже така інформація є російською пропагандою,- зазначив заступник мера Леонід Бицюра. – Але ефективна співпраця показала іншу сторону – єдності українського народу. Це спільна робота з владою, благодійними фондами,освітніми та культурними організаціями.  Щодо прогнозів на Сході України, то все зміниться після місцевих виборів. На жаль, йде до того, що ворожі військові формування зайдуть у поліцію і будуть на утриманні держави. Адже на місцях працюють ідеологи замороженого конфлікту на зразок схем Придністров’я чи Абхазії.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео