Фахівці розповіли тернополянам, як розпізнати перші симптоми кору

Cитуація із захворюваністю на кір на Тернопіллі досі є невтішною, щодня медики реєструють десятки хворих. Тому тернополянам варто знати, як розпізнати симптоми цієї хвороби.

Вірус цієї хвороби, як відомо, передається повітряно-крапельним шляхом та може залишатися в повітрі протягом декількох годин після того, як хвора людина покинула приміщення.

Під час прес-конференції завідувач інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Ольга Дивоняк розповіла, що ця хвороба має чотири періоди.

– Перший період кору – інкубаційний, від моменту контакту неімунної людини з хворим і першим днем виникнення хвороби та триває зазвичай від 9 до 17 днів. Далі настає катаральний період, який триває зазвичай 4-5 днів, його симптоми – це підвищена температура (38-40 гр.), катаральні прояви, які наростають від першого до четвертого дня. А саме – це нежить, конюктивіт, сльозотеча, світлобоязнь та сухий, «гавкаючий» кашель. Також на слизовій оболонці виникають білі плямки, які нагадують манну крупу та червоні плями на твердому піднебінні. На четверту, п’яту добу у хворого вже з’являються висипання, які мають свою особливість – вони плямисто-папульозні, яскраво червоного кольору. Виникають першими за вушними раковинами та на передніссі. В перший день висипання виникають на обличчі, шиї, друга доба – шкіра тулуба і верхніх кінцівок, і третя – нижня частина тулуба, нижні кінцівки, – розповіла Ольга Дивоняк.

Пані Ольга також зазначила, що найчастішим ускладненням, згідно зі статистикою, є отит. Також можуть бути бронхіт, пневмонія, але найважчими ускладненнями все ж є пневмонія та енцефаліт.

До слова, фахівці нагадують, що єдиний та надійний метод профілактики кору – це вакцинація. Вакцини в Тернопільській області більш ніж достатньо. Щепитися бажаючі можуть вакциною американського виробництва від ЮНІСЕФ та бельгійського виробництва.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео