Олег Снітовський

 «Файне зимове містечко» у Тернополі вже зустрічає туристів (фото)

ïðåçåíòàö³ÿ.cdr

Перших туристів зустрічає у Тернополі вже традиційне тут «Файне зимове містечко».

Про те, що ж можуть побачити гості міста, де побувати на території зимового містечка у середмісті Тернополя та які емоції пережити – у розмові нашого кореспондента із директором Тернопільського інформаційно-туристичного центру Тарасом Ковальчуком.

01 (Copy)
01 (Copy)

Щодня - нові емоції

- Тарасе, Ви - ініціатор проведення «Файного зимового містечка», яке облаштовуєте із однодумцями уже третій рік поспіль. Напевно, за цей час вже маєте певний алгоритм дій з організації таких широкомасштабних атракцій, про які нині знають не тільки жителі міста, але й численні туристи, що приїжджають у ці дні на Тернопільщину?

Так, «Файне зимове містечко» ми готуємо вже готуємо вже втретє. Перед цим ретельно вивчали досвід і великих, і малих міст Європи у проведенні так званих «Christmas markets», тобто, зимових містечок. Туди упродовж кількох тижнів чи навіть кількох місяців люди можуть приходити, проводити час, там є різноманітні розваги, фудзони, продаються різні подарункові речі. Це - місце, яке притягує велику кількість як гостей міста, так і самих містян. Ми запозичили їхній досвід, аби організувати таке саме зимове містечко і в нашому місті.

А починали з того, що на Театральному майдані Тернополя на три тижні поставили 10 дерев’яних будиночків і здавали їх підприємцям. Але вже тоді зрозуміли, що зимове містечко, це не тільки торгівля, це ще й атракції, забави, ігри, емоції, нові відчуття.

- Напевно, міська ковзанка, одне із таких «емоційних» місць?

- Безумовно, коли ми три роки тому на Театральному майдані залили ковзанку, багато хто нас запитував, для чого ми це робимо, адже, мовляв, є озеро і там можна на ковзанах гарно провести час, скільки душа забагає. Але не всі готові піти на озеро, усвідомлюючи, що під кригою з десяток метрів глибини, дітей туди батьки не завжди відпускали. Тому логічно було влаштувати каток на майдані.

- Та не одним, як кажуть, «льодовим катком» можна привабити туристів у зимове місто?

- Це так. Тому вже згодом ми намагалися організувати більше подій, які б зацікавили тернополян та гостей міста. Не все самі змогли встигнути, то звернулися до міської ради, щоб вона хоча б частково профінансувала оренду сцени, освітлення, ведучих, аніматорів – це все немалі кошти. Нам пішли назустріч, залучили міське управління культури. Склали певну програму на всі 40 днів функціонування зимового містечка. Намагалися, щоб кожен день вирізнявся чимось оригінальним – від конкурсів, вікторин із призами – до майстер-класів та дегустацій галицьких страв та мистецьких імпрез.

Зимові орієнтири для туристів

- То в чому ж особливість цьогорічного «Файного зимового містечка», Тарасе?

ïðåçåíòàö³ÿ.cdr
ïðåçåíòàö³ÿ.cdr

- Воно запрацювало минулих вихідних і триватиме до 15 лютого, тобто - 2,5 місяці. Визначили дві локації для проведення зимових розваг – це, власне, Театральний майдан та набережна міського озера. Склали календар подій, який поділений по уіккендах, тобто, п’ятниця- субота-неділя плюс можливі свята, які випадають на ці дні. Наприклад, цього року 7-8-9  грудня у нас у Тернополі триватиме міжнародний джазовий фестиваль ДжазBez , то ми у ці дні проводимо джазові уіккенди разом з учасниками цього фестивалю.

Вони виступатимуть  у театрі, а надворі є величезний екран, на якому транслюються концерти. Крім того, деякі музиканти готові  виступати безпосередньо надворі.

- Тобто, йдеться про поєднання певних зусиль, аби привабити туристів, глядачів?

- Саме так. Або ж, скажімо, свято Андрія. Коли на цей день туристи приїжджають до Тернополя, то вони хочуть побачити автентичне дійство. Тому ми контактуємо із пластунами, вони беруть на себе підготовку окремих обрядів на Андрія, ми це теж показуємо на майдані. Це ж саме стосується і Різдва, колядок і Маланки, організовуємо такі дійства спільно.

- Знаю, очолюваний Вами туристично-інформаційний центр у проведенні таких зимових імпрез контактує із львівськими колегами?

- Так, ми почали співпрацю із Львівською ярмаркою. І відчули, що коли ти працюєш із людьми, які мають досвід проведення понад 100 ярмарків, то бачиш: те, на чому ти набивав «гулі», люди це давно пройшли і знають як вийти із тієї чи іншої ситуації. Так ось, ми цього року придбали у них 64 будиночки, які вони вже не використовують, реконструювали їх і побачили, що це все класно виглядає, коли ці будиночки такі гарненькі, ошатні вже на майдані.  Це все позитивно змінює «обличчя» свята.  Також цього року вперше на Театральному майдані ставимо будиночок Святого Миколая, місце зимових сюрпризів для дітей, та зрештою і для дорослих.

Снігові гірки, сноутюби та студентська кухня

- Які ще атракційні новинки пропонуєте цього року?

- Ще одне, що ми започатковуємо цього року – гірка для сноутюбів - надувних санок.

ïðåçåíòàö³ÿ.cdr
ïðåçåíòàö³ÿ.cdr

Створюємо гірку довжиною у 70 метрів на так званій «Єлесі», що на набережній міського озера. Це все запрацює на Андрія, 13 грудня. Ми розуміємо, що ця гірка може бути на перший рік і нерентабельною, але вона – це своєрідний якір, який «притягує», приваблює  туристів, відвідувачів наших новорічно-різдвяних атракцій,  які можуть «витягнути» те, що ми ризикуємо втратити, вклавши кошти у монтаж та експлуатацію гірки.

- Напевно, проведення таких тривалих у часі зимових фестивалів неможливе без залучення додаткових, так званих «позабюджетних» коштів?

- Цілком вірно. У перші два роки у нас не було жодного партнера, який би нам допомагав фінансово чи в інший спосіб.  Вони банально не вірили у те все, що ми задумували і розпочинали робити. Цього року серед партнерів – один із банків та компанія всеукраїнського рівня, одна із тернопільських пивоварень, хоча нам із сусідньої області пропонували партнерство і навіть вдвічі більше готові були заплатити. Та ми відмовилися, бо якось воно негарно виходить, що у Файному місті Різдво а пивний партнер із іншої області. То так як би у Житомирі пропагували виробника із Києва, адже ж є місцеві виробники. Тобто, не завжди гроші є головним в організації розважально-пізнавальних локацій.

- І ще один момент. А хто у такі дні обслуговуватиме туристів? Є  якась постійна, підібрана команда волонтерів?

- Скажу відверто, це досить серйозна проблема. Бо знайти і підібрати на цей час кваліфікований персонал – не зовсім просто.  Це ж новорічно -різдвяний період, кожен прагне поїхати додому, а тут – робота на вулиці, зима, мороз. Тож це мають бути або фанатики, або ті, кому вкрай потрібні гроші. Це проблема. Адже це не день-чи тиждень, а два з половиною місяці роботи, попробуй знайди людей. Але якось це вдається. Загалом, зимове містечко обслуговує майже 50 осіб. Це, звичайно, крім підприємців, що облаштовуватимуть свої торгівельні заклади, обслуговуючого  персоналу атракціонів та іншого обладнання.

05 (Copy)
05 (Copy)

- І наостанок, щоб Ви, Тарасе, порадили своїм колегам в інших містах України, де поки що не стали традиційними подібні, як у Тернополі «Файні зимові містечка», як зробити щось подібне?

Та не треба робити щось схоже. У кожного міста своя особливість. Зрештою, нехай приїжджають до нас, все розкажемо і покажемо. Головне, як і в кожній справі, добре все продумати й починати. Не треба боятися. Ще раз кажу, у кожному місті знайдеться щось привабливе для туриста у різні пори роки, у тому числі й взимку. А взагалі, це, як на велосипеді їхати - навчився і вже не задумуєшся, крутиш педалі і їдеш. Але, буду відвертим, коли йдеться про подібні тривалі розважально-відпочинкові заходи, то все виглядає так, що отой «велосипед» горить і ти з ним гориш, але  їдеш крізь полум’я. Та, сподіваюся, що все буде файно, адже ми живемо у Файному місті, а в ньому інакше не може бути!

ïðåçåíòàö³ÿ.cdr
ïðåçåíòàö³ÿ.cdr

…Будиночок Святого Миколая і гастро-фестиваль, створення Дерева Мрій та показ мод на льодовій арені, сімейні конкурси й розваги, фестиваль вертепів та підігрітих напоїв, студентська кухня і конкурс на кращу випічку, а ще… Зрештою, приїжджайте до Тернополя, до «Файного зимового містечка», аби побачити це все і ще багато чого іншого, оригінального й сповна відчути усю автентичність новорічно-різдвяних свят у місті, де туристу ніколи не буває нудно, бо сказано ж: у Файному місті – файні і будні, і свята.

Фото автора та Тараса Ковальчука

Вибір читачів за тиждень

Відео