Орест Сарматський

Фальсифіковані агрохімікати продавали фермерам на Харківщині (Агроновини)

0101 (Copy)

Керівники кількох підприємств на Харківщині організували виробництво контрафактних засобів захисту рослин. 

Фальсифіковані агрохімікати продавали фермерам з усієї України. Підпільне виробництво було виявлено представниками Служби безпеки України.

Під виглядом засобів захисту рослин відомих виробників продавали підробки, виготовлені з хімічних сполук, які за світовими стандартами класифікуються як високонебезпечні. Застосування фальсифікованих засобів захисту могло завдати суттєвих збитків агровиробникам, як придбали товар у шахраїв.

Під час обшуків на 14 локаціях в Харківській області представники СБУ виявили підроблені ЗЗР, обладнання та речовини для їх виробництва, етикетки та пакування.

Загалом було вилучено контрафакту на суму близько 5 млн. гривень.

Наразі за справою відкрите кримінальне провадження.

Джерело: www.seeds.org.ua

Українці їдять занадто мало риби

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослій людині вживати не менш ніж 22 кілограми риби на рік.

Натомість українці в середньому споживають лише 15 кілограмів на рік. За словами Дмитра Загуменного, керівника Асоціації українських імпортерів риби та морепродуктів (UIFSA), однією з причин такої ситуації є те, що культура споживання таких продуктів у країні перебуває лише на стадії формування.

Утім, позитивні зрушення на ринку вже спостерігаються. Наприклад, за останні 5 років обсяги імпорту червоної риби зросли вдвічі.

Популярним серед українських споживачів є минтай. Завдяки невисокій ціні ця риба – одна з найпопулярніших у світі. В Україну вона потрапляє з Аляски. Це не продукт аквакультури, а саме “дика” риба, яку виловили в природному середовищі. Хоча майже половина риби на світовому ринку вирощена штучно. Лише 10% риби, що імпортується в Україну охолоджена, решта – заморожена.

Збільшенню споживання риби українцями до рівня, який рекомендують лікарі, може сприяти популяризація таких продуктів, наприклад, шляхом рекомендації в кулінарних шоу, або поширення рецептів нескладних, але смачних страв з риби чи морепродуктів. В Україні вже існує кілька ресурсів, які виконують цю функцію. Наприклад Easyfish, де можна знайти рецепти та відеоінструкції з приготування від відомих кухарів.

Джерело: www.seeds.org.ua

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео