Орест Сарматський

Фермер підживлює огірки соком каліфорнійських хробаків (Агро-новини)

т04

Олександр Щербина з Житомирщини придбав два гектари землі, сертифікованої як органічна, й підтримує цей стандарт, не застосовуючи ніяких добрив. Він стверджує, що від черв’ячного соку корнішони в теплиці буйно ростуть і плодоносять. Про це повідомляє agroday.com.ua

0801 (Copy)
0801 (Copy)

«Огірки ми підгодовуємо соком, який дають каліфорнійські хробаки. Це продукт переробки хробаками органічних залишків. Отриманий сік ми розбавляємо водою 1 до 10 і потім підгодовуємо наші рослини», — розповідає фермер.

За його словами, за тиждень огірки в теплиці в розмірі досягають близько 20 см. Сьогодні полікарбонатна теплиця Олександра Щербини площею у 280 кв. м із батареями й обприскуванням працює протягом усього року. Завдяки доброму попиту на продукцію, фермер готується до її розширення.

«Я взяв в оренду ще 10 га землі. Крім того, є люди, які хочуть здати мені свої наділи в оренду. Але цей процес буде складнішим, бо землі в них не органічні, і можуть бути переведені в органіку тільки через кілька років», — ділиться планами Олександр Щербина.

Окрім теплиць, фермер побудував просторий комплекс для вирощування курей, також у відповідності до органічного стандарту. Тут кури споживають виключно органічне зерно кукурудзи, гороху, висівки, тому і яйце вважається органічним. Влітку вони доповнюють свій раціон комахами і всім, що знайдуть на вільному вигулі.

У найближчих планах фермера — добудувати ще невелику ферму і збільшити кількість курей, а також почати вирощувати органічних поросят.

 

Експорт слив за рік зріс із 1 т до 8 тис т

0802 (Copy)
0802 (Copy)

У 2017 р. Україна поставила за кордон майже 8 тис. т слив та терену на $6,2 млн. Тоді як у 2016 р. на зовнішні ринки було поставлено 1 т слив та терену на $2,4 тис. Про це повідомила прес-служба Мінагрополітики.

Найбільше українських слив у 2017 р. купила Польща — 6,6 тис. т на $5,4 млн. Також цей продукт користувався попитом у Білорусі — 705 т на $337,5 тис., Латвії — 265 т на $121 тис., Румунії — 254 т на $210,5 тис.

Вибір читачів за тиждень

Відео