Фонд «Бібліотечна країна» презентує дослідження щодо стану бібліотечних мереж Тернопілля

image_image_2204419

Благодійний фонд «Бібліотечна країна» презентує дослідження в об’єднаних територіальних громадах Тернопільської області, включаючи досвід Великобританії та успішні проекти окремих ОТГ України.

Реформування системи публічних бібліотек України: досвід Великої Британії та пілотні проекти об’єднаних територіальних громад» розкриває наступні теми:

 
  1. Поточний стан мережі публічних бібліотек в Україні:
  2. Загальноєвропейський контекст.
  3. Порівняння мережі публічних бібліотек України та Великої Британії.
  4. Публічні бібліотеки у Великій Британії сьогодні: соціологічний аспект.
  5. Функціонування публічних бібліотек: досвід острова Уайт, Велика Британія.
  6. Майбутнє публічних бібліотек України: стратегія змін.
  7. Спроби вирішення проблеми: пілотний проект реформи бібліотечної системи у Теребовлянській ОТГ.
  8. Крок вперед – мобільне бібліотечне обслуговування.
 

Як пише сайт «Жива бібліотека», дане дослідження має практичну користь для об’єднаних територіальних громад, які можуть ознайомитися та взяти за приклад досвід Теребовлянської громади щодо реформи бібліотечної мережі та створення Центрів культури та дозвілля. В документі міститься детальна покрокова хронологія реалізації реформи, включаючи зразки рішень міської ради та затверджені положення про діяльність оновленої мережі.

 «Стан бібліотечних мереж в об’єднаних територіальних громадах Тернопільської області» демонструє основні статистичні показники стану бібліотек в Підволочиській, Теребовлянській та Шумській громадах, аналізує матеріально-технічне становище, розподіл фінансування за статтями витрат, кількість та якість книжкових фондів, рівень впровадження інформаційних технологій, графік роботи та форми діяльності бібліотек, а також пропонує рекомендації щодо покращення ситуації.

Дослідження підготовлені в рамках проекту «Трансформація бібліотек в сучасні центри розвитку громад», що впроваджувався за підтримки Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні».

 

Вибір читачів за тиждень

Відео