Анастасія Кисіль

Фото воїна з Тернопільщини потрапило на обкладинку американського журналу Forbes

Військовий зі Збаража Олександр Саричев керує унікальним танком “Оплот”, яких є всього 10 у світі

Найкращим українським танком керує військовий зі Збаража Олександр Саричев. Фотографія воїна на цьому унікальному танку, яких в Україні залишилось всього 5-6, потрапила у статтю відомого американського журналу Forbes.

Трьохекіпажний Т-84 є українською версією радянського Т-80, але має зварену башту, вибухові панелі для безпечнішого зберігання боєприпасів і високопродуктивний дизельний двигун, що робить 50-тонний танк одним з найшвидших у світі, здатний розвивати швидкість 40 миль на годину на асфальтованій дорозі, - йдеться у матеріалі Forbes.

Як повідомляє видання, 20 років тому Харківський завод імені Малишева виготовив для української армії 10 примірників унікальних танків Т-84 «Оплот». Проте в Україні залишилося всього 5-6 екземплярів цих танків.

Відомо, що чотири Т-84 «Оплоти» продали американцям для оцінки, залишивши на озброєнні України, можливо, шість. У щорічному довіднику «Військовий баланс» Міжнародного інституту стратегічних досліджень на 2021 рік перераховано лише п’ять танків Т-84 «Оплот» на озброєнні України, – пишуть у журналі. 

Зараз ці танки використовують у боях на Донбасі.

До слова, молодший сержант зі Збаража Олександр Саричев - учасник Революції Гідності, танкіст ЗСУ, пройшов АТО. У 2014 році після повернення займався волонтерством. З початку повномасштабного вторгнення росії несе службу в ЗСУ. За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі у квітні цього року був нагороджений  медаллю “Захисник Вітчизни”.

Фото Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео