Анастасія Кисіль

Випускники з Тернопільщини присвятили шкільний вальс одинадцятикласникам, життя яких забрала війна (фото, відео)

Війна зруйнувала мрії і плани цьогорічних українських випускників. Багато дівчат та хлопців змушені були виїхати в інші міста і країни. Одним бомби та ракети розбили рідні школи, в інших - забрали життя

Шкільний танець в пам’ять про тих, хто назавжди залишиться одинадцятикласниками, виконали випускники та вчителі Хоростківської школи №2, що на Чортківщині. Їхній випускний вальс - про юність під час війни, про зруйновані плани та мрії школярів. 

Ідею створення такого особливого шкільного вальсу запропонувала заступниця директора з виховної роботи,  вчителька історії  Ірина Музика. Вона разом з вчителькою української мови Галиною Вороною придумали сценарій. Випускники одноголосно підтримали ідею педагогинь. Втілити у життя цей задум допоміг відеограф Віталій Кравець, який зняв та змонтував відео безкоштовно. 

Ідея виконати наш особливий випускний вальс з’явилася тоді, коли я почула у пісні  Насті Каменських слова: “Я захищу тебе від куль”. Тож ми, вчителі, завжди маємо захистити своїх учнів від усього, - розповідає Ірина Музика.

Танець присвятили для одинадцятикласників, яких забрала війна.

Кожен випускник розказав свою історію війни

У відео немає професійних акторів. Головні герої - одинадцятикласники, кожен з яких проживає свою історію під час війни.

Було дуже складно емоційно. Особливо коли діти танцювали по одному. Їм потрібно було імітувати свою пару, адже війна роз’єднала багатьох школярів. Дітям було важко, це  було видно по їхніх емоціях. Багато їхніх ровесників, друзів, однокласників виїхали за кордон. А когось з дітей з інших областей війна забрала назавжди, - каже Ірина Музика.

У Хоростківській школі №2 цього року 39 випускників. З них 15 виїхали за кордон ще у перші дні повномасштабного вторгнення. У багатьох батьки зараз на фронті. Одинадцятикласника Віталія Проценка війна змусила переїхати у Хоростків з його рідного Чернігова.

Випускник Віталій Проценко, який переїхав на Тернопільщину з Чернігова

У нас було всього кілька репетицій. За один день зняли відео, а за вечір змонтували. Все те, що ми показали - це справжнє життя одинадцятикласників під час війни. Емоції у дітей не фальшиві. Пам’ятаю момент, коли за сценарним планом мала розпочатись “Повітряна тривога”, я сказала головній героїні: “Христинко, просто згадай, як ця сирена прозвучала вперше у твоєму житті”, - пригадує заступниця директора з виховної роботи.

Мрії про випускний перервала повітряна тривога

Історію у відео розпочинає випускниця, яка замріянно готується до випускного вечора: розчісує волосся, приміряє сукню, дивиться у дзеркало. Цей момент перериває звук сирени. Розпочалася “Повітряна тривога”. Після цього у кадрі все змінюється, як у житті випускників після 24 лютого. Далі сюжет розгортається у полі, де хлопці-випускники ходять маршем у військовій формі. Це відбувається під уже символічну для українців пісню “Ой у лузі червона калина”, яку виконує фронтмен гурту “Бумбокс” Андрій Хливнюк. Потім сцена переноситься на стадіон, де юнаки та дівчата кружляють у вальсі під пісню “Я - Україна” Насті Каменських. Молодь підтримують та захищають вчителі, вони беруть випускників у коло, оберігаючи їх. 

Відео опублікували 25 травня, адже саме тоді традиційно всі українські школярі відзначають “Останній дзвоник”

Кожен момент  та локація на відео обрані не випадково, каже організаторка Ірина Музика.

Ми спеціально не обирали шкільне подвір’я місцем для танцю, тому що багато українських шкіл зруйновано. Ми обрали поле, як поле бою на війні.  Далі діти танцюють на стадіоні. Стадіон - це місце для сильних та вольових, таких як наша молодь. Момент, коли випускниця підбігає до хлопця, бере його за руку, означає, що молодість має бути на мирній землі, а не проходити на війні, - розповідає Ірина Музика.

Відео опублікували 25 травня, адже саме тоді традиційно всі українські школярі відзначають Останній дзвоник. З того часу ролик переглянули понад 18 тисяч людей.

Поламані плани, але не втрачені надії. Вперше за твою півстолітню історію, школо, на подвір’ї не лунатиме випускний вальс. Україно, твої вірні сини і дочки у берцях. Твоя молодь нескорена. Наші серця розкидані по світу. У кожного своє поле бою, - йдеться в описі до відео на ютубі. 

До слова, випускники Хоростківської школи №2 цьогоріч відмовилися від будь-яких святкувань, суконь, костюмів та забав. Кажуть, вони не можуть веселитись, коли біда у рідній Україні. 

Фото Хоростківської школи №2

Вибір читачів за тиждень

Відео