Орест Сарматський

Генетики зробили ще крок до збільшення урожайності удвічі (Агро-новини)

05

Вчені з Університету Вагінінген знайшли природну генетичну варіацію для фотосинтезу в рослинах і проаналізували її до рівня ДНК.

Дослідницька група, на чолі з Марком Аартсом та Джеремі Харбінсоном, показала, що квіткова рослина ризушка Таля має різні гени, які беруть участь в адаптації до зміни кількості світла, повідомляє Wageningen University and Research.

Ген, що був детально вивчений, - це ген Yellow Seedling 1, який бере участь у адаптації хлоропластів до змін світла. Через поліморфізм цього гену деякі ризушки Таля можуть справитися зі збільшенням освітлення (наприклад, різниця між рівнем освітлення для хмарного і сонячного дня) краще за інших. Вперше така варіація була виявлена в цій рослині, але, оскільки гени для фотосинтезу є майже у всіх видів рослин, вчені вважають, що подібні варіації можна знайти і в багатьох інших культурах.

1601
1601

Відкриття показує, що можна покращити процес фотосинтезу, завдяки  природній генетичній варіації, що до цього часу було сумнівним. У довгостроковій перспективі селекція за ознакою покращеного фотосинтезу може призвести до збільшення врожайності при такій же кількості використаних  ґрунтів, води та поживних речовин.

Передача держземель у розпорядження ОТГ завдасть збитків $400 млн/рік

Зменшення надходжень до бюджету в результаті заниження ставок оренди держземель, а також їх передачі у використання на безоплатній основі може завдати збитків від $280 до 400 млн на рік. Про це йдеться в прес-релізі IMF Group of Ukraine.

На засідання Національної ради реформ комітету голова комітету з агарної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко запропонував передати всі державні землі, що знаходяться поза населеними пунктами у розпорядження ОТГ. А регіони, де ОТГ ще не створені — районним адміністраціям. Ідеться про 3 млн га, які зараз знаходяться у розпорядженні Держгеокадастру.

1602
1602

Голови ОТГ та райадміністрацій не зацікавлені у використанні централізованої системи торгів Держгеокадастру і з високою вірогідністю, повернуться до тіньових схем, які існували до 2013 р. Тоді орендар сплачував мінімальну ставку 1% до бюджету і стільки ж або і більше розпоряднику земель.

Кількість родючих ґрунтів в світі зросла на 20% — уточнена карта

У світі нині налічується 1,87 млрд га родючих сільськогосподарських земель. Це на 15-20%, або від 250 до 350 млн га більше, аніж вважалося раніше. Цю зміну картографи пояснюють додатковим дослідженням великих земельних площ, котрі досі не були нанесені на карту, вважалися неврожайними або помилково були визнані такими. Про це повідомляє agroday.com.ua

Карту, яку опублікували 14 листопада 2017 р., вважають найточнішою. Дослідження провели під керівництвом Геологічної служби США (USGS) у рамках проекту GFSAD30. Карту склали на основі супутникових знімків Landsat.

1603
1603

Точність агрокарти складає 92%. Перевірку даних здійснювала незалежна команда у 72-ох зонах в усьому світі.

Попередні дослідження свідчили, що найвищий відсоток родючих земель мають Китай та США. Утім, згідно з найновішими даними, у лідери вийшла Індія з 179,8 млн га — це 9,6% усієї світової площі). Друге місце посідають США з 167,8 млн га (8,9%), третє — Китай з 165,2 млн га (8,8%), четверте — Росія з 155,8 млн га (8,3%).

Як виявило дослідження, сільськогосподарськими столицями світу через найвищий відсоток родючих ділянок можна вважати Південну Азію та Європу. Приміром, понад 80% площі Молдови, Сан-Марино та Угорщини складають родючі землі. Данія, Україна, Ірландія та Бангладеш родючі на 70-80%. Для порівняння, у Сполучених Штатів та Китаю лише 18% земельних площ придатні до обробітку.

«На карті чітко видно, що окремі сільськогосподарські поля, великі або малі, знаходяться в будь-якому місці світу. Завдяки високій роздільній здатності знімків у 30 метрів та 0,09 га на піксель, ми змогли проглянути сільськогосподарські угіддя в кожній країні, провінції, районі, повіті й селі», — зазначив географ досліджень USGS та головний дослідник групи проекту GFSAD30 Прасад Зенкабайл.

Вибір читачів за тиждень

Відео