Генплан Тернополя: хто кого виграв

911bb6f64463c342ebc758ad1f9000ed_M

Депутати Тернопільської міської ради на своєму черговому пленарному засіданні 24 березня таки проголосували за зміни до Генерального плану міста Тернополя. 

Передувала цьому пауза, яку, маючи неоціненний досвід ведення «переговорів», взяв міський голова на минулому засіданні. Цього вистачило, щоб підсилити «порошенківцями» та окремими «свободівцями» ту більшість, над якою Сергій Надал працював вже тривалий час.

Як і прогнозував "Терен«, без участі депутатів від партії влади, не обійшлося. А »свободівцям" вкотре нагадали про партійну дисципліну.

Сумарно цих голосів вистачило і без «штиків» фракції «Громадянської позиції», які висунули власні вимоги до Генплану. До речі, крім загальноозвучених змін, фракція Петра Ландяка вимагала змінити цільове призначення привабливої ділянки в центрі міста. Йдеться про колишній завод безалкогольних напоїв на вулиці Федьковича, який викуплений підприємством Ландяка і де новий власник хотів би будувати житловий будинок.

Окремо варто згадати і позицію фракції «Батьківщина». Попри наявну партійну заборону голосувати за Генплан, у прихильників Юлії Тимошенко рука не здригнулася натиснути кнопки, як цього потребував міський голова.

Проти змін у Генплані очікувано проголосувала фракція «Самопомочі». Частина впливових свободівців вирішила, що менше репутаційних втрат вони понесуть, не прийшовши на сесію.

Як результат: 26 голосів «за».

Чому ж так вийшло?

Відповідь лежить на поверхні.

Міський голова Сергій Надал зумів примусити депутатів увірувати у відсутність процедурних порушень, якими лякали опозиціонери, вимагаючи не голосувати за Генплан у тому вигляді, як його подали на сесію. І дійсно, порушень, пов'язаних з фальшуванням чи підробкою Генплану, не спостерігається.

Фактично, міська рада лише звернулася до проектного інституту з проханням внести зміни у Генплан.

Якщо би це було неможливим, чи незаконним, то добросовісний та фаховий підрядник мав би про це замовника повідомити. Цього не сталося. Навпаки: «Діпромісто» внесло в графічні частини всі запропоновані замовником зміни, якими і користувалися чиновники міської ради, видаючи документи на землю. Затвердити ці зміни не було можливості, бо діяв 5-річний мораторій на внесення змін у Генплан. Як тільки настав той час, коли зміни можна узаконити, в міській раді запустили відповідну процедуру, яка і увінчалася успіхом 24 березня.

Усе законно, як і виділення землі комунальним підприємствам з подальшим укладенням інвестиційної угоди.

В результаті, після сесії міської ради, Тернопіль отримав не лише Генплан, але і нову більшість «під мера», як це і прогнозував "Терен".

received_1270316183022730
received_1270316183022730

Вибір читачів за тиждень

Відео