Віра Олександрович

Як головний архітектор Тернополя обдурив депутатів (фото)

Бесага

Питання про звіт управління містобудування, архітектури та кадастру за 2016 рік на сесії Тернопільської міської ради, яка відбулася 28 липня, було чи не найбільш очікуваним. Утім, депутатів чекало гірке розчарування.

Замість начальника міського управління архітектури – головного архітектора Тернополя Василя Бесаги до трибуни пішов… начальник одного із відділів цього відомства Вадим Захарчук.  Необізнаним його у справах управління не назвеш, адже чиновник сам колись обіймав посаду начальника, але - при іншому мерові. Проте депутати якраз мали претензії не до нього, а хотіли побачити і почути Василя Бесагу.

Депутати2
Депутати2

Нагадаємо, причин для гострої розмови із архітектором було чимало. Ще близько двох років тому Василя Бесагу звинувачували в тому, що саме він винен у перетворенні історичної будівлі у центральній частині міста на «будиночок для Барбі» (читайте ТУТприм.), у будівництві торговельного комплексу біля вокзалу та іншому. Стало ще гірше після ухвалення змін до Генплану Тернополя (читайте ТУТ і ТУТприм.). Частина депутатів міської ради оголосила панові Бесазі справжню «війну», навіть добивалася його звільнення. Але… чиновника тоді в образу не дали. Знайшовся впливовий захисник і тепер. Як тільки депутати побачили, що до трибуни йде Вадим Захарчук, залом прокотилася хвиля невдоволення. Проте це нічого не змінило.

- У законі сказано, що звітувати за начальника може його заступник. Бесага – у відпустці. Цей пункт є у порядку денному (№32 – прим.), тому слухайте доповідача, - відрубав міський голова Сергій Надал. – Я не буде людину із відпочинку викликати.

Надал3
Надал3

Звітувати Вадимові Захарчуку таки довелося, але – недовго.

- За звітний період ми провели 15 засідань архітектурно-містобудівної ради, на яких розглянули 63 важливі питання щодо забудови міста, - каже він. - Слід зазначити, що засідання архітектурно-містобудівної ради є відкритими для всіх зацікавлених осіб, у тому числі і молодих архітекторів. Вони мають змогу при розгляді містобудівної та проектної документації надавати рекомендації і представляти для обговорення власні проектні пропозиції. Як сталося, наприклад, із проектом реконструкції набережної Тернопільського ставу - «Циганкою».

Депутати3
Депутати3

Депутати поставили кілька запитань. Так, панові Захарчуку нагадали про уточнення, які мали внести у Генплан Тернополя, коли депутати ухвалювали зміни. Архітектор запевнив, що до кінця року усі погодження із підприємством, яке власне виготовляло документ, - «ДІПРОмісто», мають бути завершені.

Звіт врешті взяли до відома – 24 голоси «за», але депутати дали доручення забезпечити присутність пана Бесаги і його доповідь на наступному засіданні. Чи дочекаються? Побачимо. Окрім того, на сесії відбувалося таке – читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ.

Фото автора, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео