Віра Олександрович

Головний податківець Тернопільщини закликав усіх «амністуватися»

Яцина_свіже

Жителям Тернопільщини і не тільки варто згадати про свої доходи та активи, отримані в Україні. Податкова амністія - це шанс усе зробити законно.

У цьому переконаний начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина. Нещодавно він провів «гарячу» лінію, під час якої відповідав на найбільш актуальні питання краян. Найцікавіше для читачів «Терену» відібрали у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Хто підпадає під спеціальне добровільне декларування?

- Спеціальним добровільним декларуванням можуть скористатися фізичні особи-резиденти, у тому числі - самозайняті особи, а також фізичні особи-нерезиденти, які були резидентами на момент набуття об'єктів декларування або на момент отримання таких доходів.

- Які ж гарантії з боку держави для декларанта?

- Такій особі держава гарантуватиме: * звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства; * неможливість відкриття кримінальних проваджень і вчинення слідчих дій за активами, зазначеними в спецдекларації чи щодо такої особи.

Також держава бере зобов’язання: - не використовувати інформацію, що міститься в цій декларації для цілей розслідування та перевірок, не використовувати її як докази в кримінальних провадженнях щодо декларанта; - не розголошувати відомості, що містяться в спеціальних деклараціях і доданих до них документах.

Зауважу, щоб отримати зазначені державні гарантії обов’язковою умовою буде сплата декларантом у повному обсязі суми збору за результатами поданої декларації. Якщо ж кошти не надійдуть до бюджету, або надійдуть не в повному обсязі, то декларація буде вважатися неподаною, а державні гарантії не будуть поширюватися на таку особу та її активи.  

- Гарно законодавець пише, а Кримінальний кодекс України (ККУ) що каже?

- Із 21 липня 2021 року також набув чинність Закон України від 15.06.2021 р. №1542-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Він і передбачає не вважати умисним ухиленням від сплати податків і зборів, якщо такі діяння пов'язані з придбанням об'єктів, які громадянин вказав в одноразовій добровільній декларації і сплатив узгоджену суму збору декларування, якщо такі діяння вчинені до 2021 р.

Крім того, передбачено, що не можуть бути використані вищевказані дані на підтвердження винуватості підозрюваного, обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень щодо ухилення від сплати податків і зборів (передбачених ст. 212, 2121 ККУ).

- Задекларовану суму можна сплатити частинами. Зазначте, як саме?

- Наслідком подання декларації повинна бути сплата збору. Він сплачується одноразово, розраховується декларантом самостійно на підставі вартості активів і ставки, що застосовується до відповідного виду активу і зазначається в декларації. 

Збір може сплачуватися одним платежем протягом 30 календарних днів з дати подання декларації або ж бути розбитим на три платежі протягом 3 років за бажанням декларанта, але за підвищеною ставкою. Нагадую, несплата або недоплата збору в термін веде до визнання декларації такою, що не подана і, відповідно, до відсутності державних гарантій.

- Що треба декларувати?

- Об’єктами декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно та рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва чи антикваріату, дорогоцінні метали, ювелірні вироби тощо), майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, крім тих, що не розміщені на рахунках.

- Чи є зразки для заповнення самої декларації для добровільного декларування?

- Так, є. Їх розмістили на вебпорталі ДПС України у банері «Одноразове добровільне декларування» або за посиланням.

Варто зауважити, що у цьому банері є чимало цікавої для декларантів інформації.

Фото зі сторінки ДПС у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео