Віра Олександрович

Головний поліцейський Тернополя розкаже про успіхи і невдачі своїх підлеглих

Гаврилюк

Звіт «Про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності» планують заслухати на сесії Тернопільської міської ради.

До трибуни піде начальник Тернопільського відділу поліції ГУ НП в Тернопільській області Сергій Гаврилюк. Його інформацію депутатам запропонують взяти до відома.

Про що ж розповідатиме обранцям тернополян головний поліцейський громади? Звіт, насправді – коротенький, навіть двох аркушів нема (весь текст - ТУТ). Спробуємо виділити ключові моменти.

Отже, заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події торік у Тернополі зареєстрували 46 тис. 758 шт. І це – більше, ніж за аналогічний період 2018-го на 6,1%. На 10 тисяч населення припало 2 096 таких заяв і повідомлень.

У звітному періоді внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань (і вони перебувають на обліку) – 2 672 кримінальних правопорушень, тобто майже стільки ж, як у 2018-му. Причому 702 - належать до категорії тяжких і особливо тяжких злочинів.

Понад 550 кримінальних правопорушень учинено у громадських місцях. Що цікаво, 48 із них сталися на вулицях, у парках і скверах.

Окрім того, поліцейські викрили 459 осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, у тому числі: 13 неповнолітніх, 98 жінок, 67 осіб, які раніше вже скоювали злочини. Від різних злочинних проявів потерпіли 2 282 особи, тобто 102 - на кожні 10 тис. населення. Жертвами злочинців у Тернопільській громаді, зокрема, стали 17 дітей, 695 жінок, 30 пенсіонерів і 27 іноземців. У результаті, загинули 6 осіб: двоє – вбиті, 4 – жертви ДТП.

Звісно ж, похвалиться Сергій Гаврилюк позитивними тенденціями. Так, протягом 2019-го стало менше розбоїв і випадків шахрайства (199 проти 245 торік – прим.). Помітний спад і щодо кількості ДТП: 37 проти 54-х у 2018 році. Також поменшало фактів нанесення легких тілесних ушкоджень і крадіжок приватного майна.

Що цікаво, протягом 2019 року збільшився показник таких кримінальних правопорушень, як хабарництво (17 проти 14) і вимагання (2 проти 1).

До честі правоохоронця – він не приховуватиме негатив. Зокрема, його турбує збільшення кількості грабежів і фактів незаконного заволодіння транспортними засобами. Можливо, це сталося через те, що міська рада обіцяла за відповідною програмою профінансувати 1 млн 440 тис. грн, але дала лише 540 тис. грн. За виділенні кошти відремонтували 4 поліцейських станції, у тому числі – 3 колишніх опорних пункти. Здійснили косметичні ремонти у службових приміщеннях Тернопільського ВП та оновили меблі і оргтехніку. Залишається відремонтувати ще 5 колишніх опорних пунктів.

До речі, штатна чисельність працівників міського відділу поліції – 275, некомплект становить 30 осіб. Проблемними залишаються питання:

- зменшення кількості особового складу;

- суттєве омолодження кадрів;

- недосвідченість працівників;

- низьке матеріально-технічне забезпечення.

Вочевидь, цей пункт буде у порядку денному вже наступної, 47-ї сесії. Хоча розпорядження мера ще немає, але до нового засідання активно готуються (про це читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео