Орест Сарматський

Громада з Тернопільщини збиратиме сміття за принципами ЄС

сміт

Дотримуючись європейських стандартів, Вишнівецька ОТГ на Тернопільщині взялася за роздільне збирання сміття.

Про це повідомляється у соцмережі decentralization із посиланням на Тернопільський Центр розвитку місцевого самоврядування,

- Придбано 70 контейнерів для роздільного збирання сміття. Планується, що баки (за сприятливої погоди) будуть встановлені в усіх селах громади впродовж першого кварталу 2018 року. Зараз депутати селищної ради і старости визначаються з місцем їх розташування. На кожному майданчику встановлять по два контейнери. Над баками буде накриття. Вже розпочалися зварювальні роботи. Крім того, у селищній раді розглядають можливість розміщення у селах менших ємкостей для використаних батарейок, - розповів заступник голови селищної ради з фінансово-економічних питань Віталій Рись.

За словами Віталія Рися, вартість придбаних контейнерів – 415 тис грн. Закуплені вони за кошти субвенції, місцевого комунального господарства і підприємства «Добрий самарянин».

У громаді переконані, що важливе значення у питанні роздільного сортування сміття має інформаційно-просвітницька робота, яка дасть змогу перелаштувати жителів міста на новий лад та навчити сортувати сміття.

- У школах громади будуть організовані відповідні навчальні заняття: яке сміття в який контейнер має потрапити. Виготовимо також спеціальні демонстраційні плакати і невеликі макети контейнерів, щоб школярі на практиці побачили, як сортувати сміття за видами матеріалів. Сподіваємося, що вдома діти поділяться отриманими знаннями зі старшими родичами, - додав Віталй Рись

Договір на вивезення сміття має підписати кожен власник домоволодіння, адже за його непідписання передбачений штраф. Штрафуватимуть також за несанкціоноване вивезення відходів.

Йдеться про невеликі суми, проте  Вишнівці вважають, що членам громади потрібно думати не про те, як насмітити і уникнути покарання, а як утилізувати сміття цивілізовано. Лише у цьому випадку вулиці населених пунктів громади виглядатимуть по-європейськи чисто.

Нагадаємо, що виконуючи Угоду про асоціацію з ЄС, Україна зобов’язалася протягом найближчих 5-6 років упорядкувати поводження з усіма видами відходів згідно з європейськими принципами.

Вибір читачів за тиждень

Відео