Віра Олександрович

Громади Тернопілля не встигають освоїти кошти, виділені державою (графіка)

unnamed-6

Об’єднані громади України уже мають проектних заявок на 93% коштів державної інфраструктурної субвенції. Проте один із найвищих залишків невикористаної субвенції – якраз на Тернопіллі.

Додамо, «Терен» уважно стежить за ходом децентралізації, тож наші читачі можуть прочитати про це ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Отже, 1133 заявки від 157 об’єднаних територіальних громад погодили в експертній комісії при Мінрегіонбуді станом на 21 вересня. Йдеться про проекти розвитку інфраструктури, які будуть реалізовані за рахунок державної субвенції. Загальна сума реалізації проектів, на які заявки вже погодили, - 931,4 млн грн, тобто майже 93,1% розміру субвенції.

unnamed
unnamed

Об’єднані громади Вінницької, Закарпатської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської і Сумської областей встигли розподілити між інфраструктурними проектами 100% виділених їм коштів субвенції. Нарешті надійшли проектні заявки і від єдиної - Калитянської об’єднаної громади із Київської області.

Наразі найбільший залишок невикористаної субвенції, за даними Мінрегіонбуду, - у таких областях: Хмельницькій (16,6 млн грн), Одеській (9,9 млн грн), Тернопільській (9,3 млн грн), Полтавській (7,7 млн грн) і Чернівецькій (6,3 млн грн). Нагадаємо, понад 90% інфраструктурної субвенції розподілили між проектами об’єднаних громад.

Фото із відкритих джерел

Довідка. У 2016 році із Державного бюджету об’єднаним територіальним громадам на розвиток інфраструктури передбачили субвенцію у розмірі 1 млрд грн. Кошти субвенції планували розподілити між 159 об’єднаними громадами за чіткою формулою: залежно від кількості сільського населення і площі громади: від 960 тис. грн для найменшої об’єднаної громади до 23 млн грн — для найбільшої.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео