Віра Олександрович

Грошей бракує: у Тернополі мільйони забрали в одних, аби віддати іншим (фото)

Остапчук

Через карантинні заходи бюджет Тернополя втратить не менш як 110 млн грн. Причина логічна дохідна частина скарбниці через пільги для бізнесу і період, коли він «простоював», суттєво зменшилася. 

Тому з деяких статей кошти мусили зняти і акумулювати їх для сплати за вкрай необхідні зараз речі. Такі зміни до бюджету-2020 депутати затвердили на засіданні сьогодні, 26 червня. 

Нагадаю, на 51-й сесії Тернопільської міської ради також затвердили Положення про Реєстр громади і запровадили новації для освітян. Окрім того, депутати погодилися суттєво оновити правила благоустрою.

Засідання
Засідання

Доповідала про зміни до бюджету фінансовий заступник міського голови Вікторія Остапчук. Вона насамперед пояснила депутатам, чому довелося вдатися до таких кардинальних заходів. Що цікаво, наразі кошти зняли із різних галузей і передали переважно управлінню житлово-комунального господарства, благоустрою та екології.

– Ми здійснили перерозподіл коштів між основними розпорядниками коштів, – каже пані Остапчук. – Це пов'язано із тим, що сьогодні є невиконання дохідної частини бюджету міста. Ба більше, ми готуємося до того, що за результатами 9-ти місяців кошторис може бути невиконаним на 15%. 

Нагадаємо, попередньо ці пропозиції одноголосно підтримали на засіданні виконкому, що відбулося 24 червня. Фінансисти тоді запевнили, що виплати за захищеними статтями ніхто не зменшував.

– Таке рішення прийняли з метою акумулювання резерву фінансового ресурсу бюджету і недопущення простроченої кредиторської заборгованості на кінець бюджетного року, – уточнює Вікторія Остапчук. – Загальна сума фінансового резерву, у зв'язку зі зменшенням бюджетних асигнувань головним розпорядниках коштів, становить 35 млн 722 тис. 100 грн. 

Виявилося, кошторисні призначення зменшили щодо об'єктів, роботи на яких ще не розпочали, а також з тих справ, що не є стратегічно важливими. Причому міський голова Сергій Надал на засіданні виконкому наголосив: як тільки у бюджеті з’являться кошти на виконання згаданих планів, то їх відразу туди перекинуть.

Надал
Надал

Також на сесії депутати схвалили продовження терміну дії рішення «Про місцеві податки та збори». Політики радо підтримали проєкт, запропонований Вікторією Остапчук. Їй навіть переконувати нікого не довелося.

– Ми пропонуємо у 2020-му на території Тернополя і населених пунктів, які приєдналися до міської громади, встановити ті ставки місцевих податків і зборів, які були у 2019-му, – уточнює вона. – Причому – зі збереженням усіх пільг за податками та зборами.

Також цим рішенням внесли зміни, відповідно до яких додали ще два населених пункти, що приєдналися до Тернопільської міської територіальної громади цьогоріч. Йдеться про села Носівці та Городище Зборівського району.

Фото із трансляції засідання сесії на сторінці  Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео