Орест Сарматський

Музей у Тернополі зберігає колекцію таємничих перстенів

fvbghn-xysuhanvlbiwfqs65re2bmoyhs7yp6ze (Copy)

Одна із давніх людських прикрас – перстені. Кожен перстень свідчить про смаки своєї епохи. А ще береже таємниці, які відкриваються тільки перед науковцями.

Як розповідає завідувачка сектором Тернопільського обласного краєзначого музею Вікторя Безбах, на терени, де жили слов’яни, перстені прийшли, відносно пізніше – датуються вони Х ст., а поширилися з ХІ-го ст.

- Перстень – сьогодні як одне з доповнень до одягу – в уявлені багатьох народів первісно мав функцію оберегу, був символом шлюбу. Носили його, зазвичай, на правій руці, культ якої можна простежити в багатьох народів. У Давній Русі персні являли собою найбільш поширену категорію прикрас. Судячи з матеріалів із розкопок курганів, на території Русі персні були переважно жіночою прикрасою, хоча носили їх і чоловіки, і діти. Вони виготовлялися переважно з бронзи чи свинцево-олов’янистих сплавів, рідше – із срібла, а в поодиноких випадках – із золота. В містах Княжої Русі були доволі поширеними також і скляні персні, які виготовлялися не тільки в Києві, але й також на терені городища Бозок, яке знаходиться на Зборівщині, - пише музейниця.

Металеві давньоруські персні за формою та технологією виготовлення поділяються на кругло-дротяні, спіралеподібні, пластинчасті (орнаментовані колами з точкою в центрі, лініями та ін.), виті, плетені, широкі в середині, мереживні, персні-печатки, персні з вставками із скла, щитковосерединні (щиток у вигляді круглої, овальної, прямокутної чи ромбічної форми) тощо.

- Чимало перснів цього періоду зберігається у фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Найбільш численну групу серед даних артефактів (декілька десятків перснів) складають давньоруські бронзові, мідні персні, прикрашені стилізованим рослинним чи геометричним орнаментом, а також зустрічаються скляні та кістяні перстні. Цю колекцію доповнюють персні більш пізнього періоду, а саме: Середньовіччя та ХХ ст.

Найбільшу увагу заслуговують персні, знайдені під час розкопок Ірини Русанової у кінці 80-х років минулого століття, що проходили поблизу села Крутилів. Були знайдені бронзові, мідні й срібні персні, а також кістяні та скляні вироби, орнаментовані квітучим хрестом у подвійному колі, насічками, геометричними орнаментами, щиткоподібні різноманітних форм, - додає Вікторя Безбах.

Цікавим є перстень більш пізнього періоду з вигравіруваним на внутрішній стороні слова «ПОДАРОКЪ». Не менш цікаві знахідки були виявлені під час археологічної розвідки, а саме: був знайдений бронзовий перстень, орнаментований у вигляді колоса пшениці, оточений двома паралельними випуклими лініями, геометричним орнаментом: ламані лінії, ромби, трикутники. Доповнювали дизайн перснів різнобарвними скляними вставками із скла та дорогоцінного каміння.

Незважаючи на свою довгу історію, ці давні прикраси не втратили свою цінність у наш час і користуються популярністю серед поціновувачів прекрасного.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео