І дорожня служба, і рятувальники: мешканці сіл зі своїми проблемами йдуть до аграріїв

Цьогорічний лютий для більшості українців запам’ятається суворою зимою на початку та справжнім весняним теплом у кінці. От тільки у аграріїв спогади будуть не такі романтичні. Закінчення зими принесло їм чимало роботи, при чому такої, за яку вони можуть отримати хіба що слова вдячності.

– Зазвичай дякують люди, бо є люди, яким треба дітей до школи зранку відвести, хтось на роботу добирається, по-різному є, люди кудись їдуть, кудись добираються, в основному дякують, – розповідає Роман Шимонівський, тракторист ПАП «Агропродсервіс». – Бувало й таке, що приходить чоловік, машина застрягла, потрібно витягнути, помагаємо, та ж не лишимо людину в біді. 

І хоч більшість уже й забула про снігопади, фермери на місцях ще донедавна продовжували по селах ліквідовувати наслідки. Однак найважчою робота була у перші дні заметілі. З цим погоджується і начальник управління регіонального розвитку, інфраструктури та дорожнього господарства ОДА Олег Продан:

– На дорогах державного і місцевого значення працювала спецтехніка – це піскорозкидачі, навантажувачі, бульдозери, а також дорожні працівники. У деякі дні, навіть 2 піскорозкидальні техніки не встигали боротися з заметілями, не встигали розчищати дорогу тому, що був сильний порив вітру, до 20 м/с і фактично, дорога за машиною переміталася.

Якщо ситуація на державних дорогах була складною, то по деяких селах вона була катастрофічною – люди по кілька днів залишалися без сполучення. Тому й не дивно, що для них номери телефонів місцевих аграріїв стали своєрідною гарячою лінією.

– Люди звикли йти до тих, на кого можуть покластися. І так як ми працюємо на земельних ділянках, берем земельні ділянки в оренду, люди звикли, що ми завжди йдемо до них, і вони з надією завжди звертаються до нас, – зазначає Євген Ратуш, завідувач паливно-мастильними матеріалами ПП «Агропродсервіс Ярчівці», депутат Зборівської міської ради («За майбутнє»).

– І це не тільки стосується снігу, це стосується і інших моментів, якісь дороги підсипати і ще речі соціальні, тобто завжди воно на плечах місцевих жителів, місцевих трудяг, – стверджує Василь Гамрач, керівник ПП «Агропродсервіс Ярчівці», депутат Зборівської міської ради («За майбутнє»).

– Скажем так, скільки пайовиків до нас звертається, постійно надаємо їм допомогу в будь-яких ситуаціях, телефонуємо до інших аграріїв, щоб нам допомагали, – каже Василь Данчишин, начальник служби безпеки «Агропрогрес. Теребовля» (с. Лошнів).

Аграрії кажуть, така ситуація для них не нова, бо підтримують місцеві громади вже роками, однак було б добре, якби вдалося налагодити співпрацю з місцевою владою. Адже зараз усі ці витрати лягають на їхні плечі.

Вибір читачів за тиждень

Відео