Олеся Поліщук

На Тернопільщині вшанують пам'ять митрополита-політв’язня

A1F44AE3-A2A1-4DF6-B68E-181E48FA76C9

На Тернопільщині вшанують пам'ять визначного релігійного та національного діяча, який стояв біля витоків відновленої Православної Української Церкви - митрополита Тернопільського та Бучацького Василія (Боднарчука).

Повідомляють на сайті Тернопільської єпархії ПЦУ.

21 січня минає 15 років із часу його відходу до вічності.

-          Цього дня в тернопільському храмі Преображення Господнього (вулиця Пантелеймона Куліша, 9) буде звершено Літургію. Богослужіння очолить архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, - розповіли у пресслужбі Тернопільської єпархії ПЦУ. - Початок богослужіння о 8:00.

Жителів краю запрошують вшанувати пам’ять Високопреосвященнійшого Василія і помолитися за вічний спочинок архіпастиря.

Відомо, що владика Василій (світське ім'я Іван Миколайович Боднарчук) народився 28 січня 1925 ркоу в с.Іване-Пусте на Борщівщині.

У 1945 за участь у національно-визвольній боротьбі засуджений Військовим трибуналом на 10 років позбавлення волі і 5 років позбавлення всіх громадянських прав. Покарання відбував у м.Норильську Красноярського краю. Після смерті Сталіна – звільнений. Закінчив Саратовську духовну семінарію та, в 1960, рукопложений на священика.

Правив на Житомирщині, Івано-Франківщині, Львівщині та у с. Стриївка Збаразького району Тернопільської області.

31 березня 1990 року відбулася його єпископська хіротонія та призначення на Тернопільсько-Бучацьку кафедру відновленої УАПЦ. Згодом - прийнятий разом з духовенством і парафіянами до складу УПЦ Київського Патріархату.

21 січня 2006 року на 81-му році життя митрополит Василій відійшов до Господа. За час свого служіння він відвідав сотні парафій Тернопільської області, рукоположив понад 300 священиків та освятив понад 100 храмів.

Фото – прес-служба Тернопільської єпархії ПЦУ

Вибір читачів за тиждень

Відео