Ростислав Фук

У соборі на Тернопільщині реставрують унікальні ікони 18 століття (фото)

Одну з ікон знайшли на горищі дзвіниці собору

Протягом кількох днів у пам’ятці архітектури – Миколаївському соборі, що входить до Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, працювали реставратори Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Про це повідомили на фейсбук-сторінці заповідника.

Наразі фахівці законсервували ікону «Коронування Марії», кінця XVIII – початку XIX століття, котру знайшли на горищі дзвіниці співробітники ДІАЗу.

На жаль, вона у критичному стані. Є здуття левкасу, фарбових шарів. Унікальним є барельєф Св. Онуфрія. Рельєфна ікона «Причастя святого Онуфрія» імовірно, XVIII століття, вважається однією з найцікавіших пам’яток в Україні. Ще в роботу взяли ікону Різдва Христового, два феритрони, або їх ще називають «жіночі ікони». Це двосторонні виносні ікони.

Поширена ситуація з творами мистецтва, якщо вони церковні ікони – за століття-два їх поновлюють, перемальовують через що утворюється нашарування фарб, потім лущення. За словами Тараса Отковича, - верхні шари забираються, оскільки лише у 10% випадків вони художньо цінні. Є досить складна реставраційна процедура – розшарування. Верхній шар знімається і переноситься на нову основу. Це роблять дуже рідко і мета – зберегти обидва шари роботи. Часті перемальовування призводять до лущення. Головний принцип музейної реставрації – добратися крізь нашарування до авторської ікони і мінімізувати втручання в оригінальний живопис. Час реставрації залежить від кількості і глибини пошкоджень, доповнень, нашарувань фарбою, іноді це може тривати до року, – йдеться  в повідомленні.

Отже, відбувся перший етап роботи зі збереження пам’яток-ікон – консервування.

Як повідомив Терену директор Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин, далі в планах є перевезення деяких ікон у Львів, бо потребують спеціальних умов і багато часу на реставрацію.

Читайте також: Зі Свято-Миколаївського собору в Кременці зникли ікони та цінні речі

Фото Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника

Вибір читачів за тиждень

Відео