Віра Олександрович

Із перших уст: як, де і коли на Тернопільщині здаватимуть ЗНО-2018 (інфографіка)

ЗНО

Аж 10 тисяч 214 осіб здаватимуть зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) у Тернопільській області із української мови і літератури. Наразі готовими до роботи є 39 пунктів тестування. І перші ЗНО у них випускники складатимуть уже 22 травня.

Про це «Терену» розповів відповідальний за організацію і проведення зовнішнього незалежного оцінювання, або ЗНО, на Тернопіллі Юрій Шайнюк.

Шайнюк
Шайнюк

- На ЗНО цього року винесли 11 навчальних дисциплін, проте усі випускники повинні здавати ДПА у формі ЗНО лише із 3-х, - каже він. – Число охочих скласти тести зросло тому, що вперше до нього долучаться студенти коледжів, які здаватимуть ДПА лише із української мови. Випускники минулих років можуть складати ЗНО навіть із однієї дисципліни. Адже всі результати тестів, складених раніше, окрім ЗНО із іноземних мов, будуть дійсними.

- Уже 24 травня – тести із української мови і літератури, - продовжує він. - Зовнішнє незалежне оцінювання з іспанської, німецької, французької мов – 29 травня, із англійської мови – 1 червня. Далі: біологія – 4 червня, історії України – 6-те, географія – 8-ме, фізика – 11-те, хімія – 13 червня.

Календар_ЗНО
Календар_ЗНО

Українську мову у нас здаватимуть понад 4 тисячі 200 11-класників, а також близько 5,5 тисячі – випускників коледжів і учнів професійно-технічних училищ. Ще близько тисячі – випускники минулих років, які хочуть покращити свої результати ЗНО.

- На тести з Історії України зареєструвалися понад  4 тис. 400 осіб, на математику – близько 2 тис. 300, - розповідає Юрій Шайнюк. – Дуже мало зареєструвалося на фізику – лише 454 особи. Складати тести із хімії прагнуть понад 700 випускників, а з біології – 1 848. ЗНО із географії цікавить 2 611 осіб. Надзвичайно багато є охочих складати англійську мову – 1 814 абітурієнтів. Решта іноземних мов не такі популярні. Зокрема, іспанську мову складатимуть лише 6-ро.

Наразі підготовили до роботи 39 пунктів тестування для складання ЗНО із української мови і літератури. Доїздити учням доведеться у межах 30-40 км – максимум. Із інших навчальних дисциплін пунктів, відповідно, буде значно менше і віддаль збільшиться. Адже насамперед місця для тестування розмістили в усіх районних центрах, містах обласного значення і, звісно ж, у Тернополі. Школи уже зобов’язали організувати підвезення своїх учнів до пунктів, наголосив Юрій Шайнюк

- Для кожного учасника відкрита інформаційна сторінка на сайті Регіонального центру, - пояснює пан Шайнюк. - Там розмістили запрошення-перепустки, де чітко для кожного вказали, куди і на ЗНО із якого предмету треба їхати. Це - важливо, адже потрібно знати, скільки часу потрібно, аби туди вчасно дібратися.

Пропускати у пункт тестування, як каже фахівець, почнуть о 10.15 і робитимуть це лише до 10.50. Якщо учень спізнився, то може автоматично «пролетіти». Хіба що у нього були серйозні причини для затримки або відсутності. Тоді, за наявності відповідних доказів/документів, абітурієнт зможе взяти участь у додатковій сесії.

- Аби пройти на пункт складання ЗНО потрібен сертифікат, паспорт і запрошення-перепустка, - додає пан Шайнюк. - Безпосередньо для самого написання ЗНО потрібні дві ручки чорного кольору. Усе потрібно вкласти у файлик і мати його напоготові.

Принагідно Юрій Шайнюк перелічив нововведення ЗНО-2018.

Особливості_ЗНО
Особливості_ЗНО

У пункті тестування, за словами пана Шайнюка, буде місце для особистих речей. Вірогідно учасників ЗНО обшукуватимуть металодетекторами. Адже уже були випадки, що в учасників ЗНО знаходили телефони або інші носії інформації, а також шпаргалки і навіть підручники. Таких абітурієнтів відразу виганяли із тестування. До речі, результати тестування у 2018-му будуть оприлюднювати у два етапи. Перші стануть відомі до 15 червня, а решта, із наступних предметів – 21 червня. Тож до 23-го числа (випускного – прим.) атестати мають бути готовими. Якщо отриманий результат тестів не задовольнить абітурієнта, то протягом 5 днів він зможе подати апеляцію.

Фото та інфографіка – із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео