Анастасія Кисіль

Картину відомої зв’язкової УПА з Тернопільщини продали на благодійному аукціоні на підтримку ЗСУ

За картину заплатили 350 доларів, це близько 13 тис. грн, які передали благодійному фонду. Нова власниця картини хоче передати її у тернопільський музей

Картину відомої зв’язкової УПА з Тернопільщини продали на благодійному аукціоні. Ставка Катерини Лещицин стала донейтом для благодійного фонду Сергія Притули. Вона надіслала 350 доларів на підтримку ЗСУ. Про це повідомили на фейсбук-сторінці hromadske.ua.

Я пам’ятаю пост до дня народження пані Ванди, я тоді нічого не знала про неї, почитала більше. Через кілька днів - новина про смерть і я ще й подумала, може це помилка, може це я не виспалась, бо я ж це фото вже бачила у фейсбуці зовсім недавно - пригадує Катерина. 

Дівчина каже, що не хоче, аби ціла історія застрягла в чотирьох стінах у неї вдома, тому в її планах зв’язатись з одним з музеїв Тернополя і домовитись про те, як представити картину в їхній експозиції. 

Мені дуже шкода, що я не знала нічого про життя Ванди «Домовини» Горчинської за її життя, хоч про УПА чула звісно від дідуся, від тата, знала з книжок. Тому вирішила «скористатись» з того, що Роман Василик продає картину і цим «вбити кількох зайців»:  задонатити (ми маємо це робити поки повністю не відбудуємо країну, все інше не має більшого значення); через картину, познайомити більшу кількість людей з історіями тих, завдяки кому ми продовжуємо існувати як нація і незалежний народ; через історії, зберігати й поширювати роботи всіх митців, - розповідає Катерина Лещицин. 

Картину Ванди Горчинської продали на благодійному аукціоні на підтримку ЗСУ

Нагадаємо, 10 серпня внук Ванди Роман Василик разом з медіа Hromadske  оголосили про благодійний аукціон, на якому продавали картину українського художника Василя Дідика, що належала Ванді Горчинській. Цю картину їй подарували кілька років тому.

Нам надзвичайно приємно, що картина потрапила в такі руки. Боротьба Ванди Горчинської за Україну досі триває, - написали на фейсбук сторінці hromadske.ua. 

До слова, про Ванду Горчинську із псевдо «Домовина» зняли фільм, який представили у Копичинцях та інших містах України. Над створенням фільму понад рік працювала команда ГО DELIRIUM. Брали інтерв’ю, вибирали потрібну інформацію, прописували сценарій, шукали та шили костюми, домовлялись про локації для зйомок, монтували години відзнятого матеріалу.

Нагадаємо, 24 липня у віці 98 років Ванда Горчинська померла.

Фото з фейсбук-сторінки hromadske.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео