На Тернопільщині розгорілася дискусія щодо статусу однієї зі шкіл-гімназій (фото)

Великобірківський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів - гімназія ім. Степана Балея, що в Тернопільському районі, можуть реорганізувати в звичайну школу.

Про це редакції «Терену» повідомила директорка цього навчального закладу Ольга Бас.

За її словами, процес перепрофілювання школи-гімназії в звичайну загальноосвітню школу ініціює відділ освіти Великобірківської ОТГ та засновник, пояснюючи це нинішніми зміни в освіті. Але на такий крок директорка та члени педагогічного колективу, які відстоюють статус школи-гімназії, йти не згідні.

- Ми можемо існувати як школа-гімназія до 2024 року. Потім можемо претендувати на звання ліцею. Тому ми до 2024-го хочемо добути в статусі, який маємо зараз. Тому, що це пониження статусу школи, а за таких умов не зберігається наступність у навчанні, що є обов'язковим, - каже директорка школи.

Великобірківська гімназія 1
Великобірківська гімназія 1

Із цього приводу редакція «Терену» звернулася по коментар до місцевого відділу освіти. Його начальник Ольга Урманець розповіла, що мета реорганізації школи-гімназії – це забезпечення рівного доступу учнів до здобуття якісної повної загальної середньої освіти.

- Батьки багатьох дітей не згідні, що в школі є поділ за навантаженням на учнів. Одні мають більше, інші - менше. А за законом усі діти мають право на рівні можливості в освітньому процесі та в здобутті знань. У 5-тих класах не може бути поділу на кращих в «А-класі» та тих, хто вчиться трохи гірше, - каже начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Великобірківської селищної ради. - На даний час набір учнів у 5 клас до Комунального закладу «Великобірківський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ст. - гімназія ім. С.Балея» відбувається за результатами проведення конкурсу, що суперечить чинному законодавству та створює постійні конфліктні ситуації серед батьків та учнів.

На її думку, для усунення дискримінації у правах дітей на освіту та забезпечення принципу рівних можливостей для всіх здобувачів освіти, необхідно прийняти рішення про реорганізацію у заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, що забезпечить зараховувати дітей на навчання до 5 класу без проведення конкурсу та відповідатиме нормам чинного законодавства.

- Наказом Міністерства освіти і науки України від 16 квітня 2018 року 367 «Про затвердження Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальноїсередньої освіти» Інструкція про порядок конкурсного приймання дітей (учнів, вихованців) до гімназій, ліцеїв, колегіумів, спеціалізованих шкіл (шкіл інтернатів), затверджена наказом Міністерства освіти і науки України 19 червня 2003 року 389 визнано такою, що втратила чинність, - розповіла Ольга Урманець.

Ольга Урманець вважає, що в подальшому реорганізація дасть можливість поборотися за створення ліцею на базі цього закладу освіти.

- Оскільки гімназія, згідно нових вимог законодавства про освіту це лише заклад, що забезпечує здобуття тільки базової середньої освіти, що нас всіх не влаштовує, а відповідно до Закону України «Про освіту» та Закону України «Про повну загальну середню освіту» заклади загальної середньої освіти мають привести свої статути у відповідність із зазначеними Законами, в тому числі в частині типу і найменування закладу освіти.

За словами Ольги Бас, їхній навчальний заклад має свої давні традиції та успішну педагогічну практику. Великобірківський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів - гімназія ім. Степана Балея є опорною школою МАНУ. Учні, які навчаються в «А-класах» мають більше навантаження.

- Наша школа в числі 20 кращих шкіл області. Ми успішно реалізовували всі проекти, за які бралися, в тому числі й з міжнародного партнерства. Ми маємо хорошу історію зі значними педагогічними здобутками, - розповіла вона.

AF9F2C31-9A5F-4914-B6C3-2E5C3BAD18D9
AF9F2C31-9A5F-4914-B6C3-2E5C3BAD18D9

Рішення про реорганізацію директорка вважає поспішним і необдуманим. Тим паче, що думки батьків щодо цього розділилися.

Нещодавно з цього приводу в громаді відбулися слухання «Реорганізація та оптимізація закладів шкільної мережі». Їх у фейсбуці анонсував голова Великобірківської ОТГ Любомир Ковч.

Ольга Бас каже, що на ці громадські слухання прийшло менше 90-та осіб.

- «За» реорганізацію закладу було 45-ть, «проти» 30ть людей і 13-ро під час голосування «утрималися». На мою думку, під час громадських слухань було чимало порушень. Через те, що ми проти цієї недолугої реорганізації, на травень, коли діти готуються до ЗНО, голова громади насилає нам аудит. Ця перевірка буде працювати 10 днів, а це не сприяє якісному освітньому процесу. Тим паче, що це рік дистанційного навчання і стресу через ковід. І це просто вибиватиме з колії. Я вважаю, що це помста мені за те, що я не виконала усну вказівку написати наказ на зменшення заробітної плати вчителям.

За законом, після громадських слухань питання про реорганізацію та оптимізацію закладів шкільної мережі має вирішуватися голосуванням на сесії Великобірківської ОТГ.

40F3762C-2063-4B44-A8D8-9CA580EC0CCF
40F3762C-2063-4B44-A8D8-9CA580EC0CCF

FC37F670-BCC3-4B09-AFC5-930D8201949C
FC37F670-BCC3-4B09-AFC5-930D8201949C

Нагадаємо, нині у Великобірківському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів - гімназії ім. Степана Балеянавчається 476 учнів. Педагогічний колектив налічує 47 учителів. Докладно із життям навчального закладу можна ознайомитися на його сайті.

Фото Ольги Бас та Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео