Віра Олександрович

Кілька районів Тернопільщини не виділили ані копійки на захист від коронавірусу (фото)

Сесія

Вжити невідкладні заходи і виділити кошти на медицину вирішили на Тернопільщині. Після тривалих перемовин і дискусій на купівлю обладнання для боротьби із коронавірусом та інші нагальні потреби скерували 27 мільйонів гривень.

Сталося це під час 2-го засідання 14-ї сесії Тернопільської облради 17 березня. Нагадаємо, працювали політики недовго, встигли прийняти менше 10-ти питань.

Барна
Барна

Перед початком розгляду питань порядку денного представникам депутатських фракцій традиційно надали слово для виступів. Присутні порушили ряд важливих питань щодо запобігання поширенню коронавірусу.

Так, Надія Заріцька (фракція ВО «Батьківщина» – прим.) наголосила на тому, що місцеві лікарі не забезпечені у повній мірі засобами захисту та іншим необхідним. Мовляв, вона навіть не розуміє, як за таких умов надавати допомогу хворим. На тому, що цю проблему потрібно вирішувати негайно, наполягав і Василь Градовий (фракція – «Європейська солідарність»).

– Питання щодо закупівлі апаратів штучної вентиляції легень потрібно вирішувати терміново, – каже перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний. – Тому треба негайно виділяти кошти на ці потреби!

Володимир Болєщук (фракція «Народний контроль») і Степан Барна («Європейська солідарність») не приховували здивування діями нинішньої влади. Вони наголосили, що відповідні органи повинні негайно представити конкретну стратегію боротьби із поширенням коронавірусу на території області.

– Ми ще до кінця не усвідомлюємо, із чим насправді зіткнулися, – зауважує заступник голови обласної ради Любомир Крупа. – Так, повинні бути розроблені жорсткі заходи.

Чашка
Чашка

Богдан Бутковський і Василь Чашка (фракція ВО «Свобода») звернули увагу колег на те, що людей, які приїжджали з Європи останнім часом ніхто не поміщав на обсервацію. Окрім того, не налагоджена система оповіщення, що тягне за собою негативні наслідки. Принагідно Любомир Білик («Європейська солідарність») порадив систематично інформувати населення, нагадав прості засоби для запобігання поширення інфекцій.

– Ми вміємо шити маски. Хороші, у 8 шарів, – додає він. – То чому цього не зробити? Не розповісти людям, як себе захистити?

Білик
Білик

Усі депутати були одностайними – оснащувати лікарні потрібно терміново. Так само не можна відкладати закупівлю засобів захисту для лікарів і приймати суворі заходи для максимального захисту краян. Відповідно, витрати мають лягти на всі місцеві бюджети без винятку. Частина районів, до речі, гроші вже виділила, а решта – ані копійки.

– Чортківська райрада виділила 70 тисяч, Кременецька – 100, Козівська – 120 тисяч, каже очільник Тернопілля Віктор Овчарук. – Шумська планує виділити 196 тисяч, а Бучацька – 80. Підгаєцька райрада передбачила 200 тисяч, Тернопільський район – 250 тисяч, а Борщівський – 660. Це інформація, яку я маю зараз. Низка районів не виділила жодної копійки.

Виявилося, на початку 2020 року вільний залишок коштів обласного бюджету становив понад 62 мільйони гривень. Відтак після тривалих перемовин із головою ОДА Ігорем Сопелем, а також дискусій із його підлеглими депутати нарешті скерували 27 мільйонів гривень на протиепідемічні заходи, купівлю обладнання для боротьби із коронавірусом та інші нагальні потреби. Натомість з обласних програм фінансування не зніматимуть.

– Тернопільському обласному центру громадського здоров’я – 3,5 млн грн на придбання серверу та програмного забезпечення. Управлінню з експлуатації майнового комплексу обласної ради на реєстрацію автомобілів швидкої допомоги – 4,1 мільйона гривень, а також Центру екстреної допомоги – 100 тисяч гривень на оформлення цих машин і їхнє страхування, – перелічує директор обласного департаменту фінансів Степан Скибиляк.

Скибиляк
Скибиляк

Окрім того, для бази спеціального медичного постачання виділили 10 мільйонів гривень на придбання засобів індивідуального захисту та медичного обладнання, у тому числі апаратів штучної вентиляції легень. Медики уже визначили, на що підуть усі ці кошти, запевнив начальник обласного управління охорони здоровя Володимир Богайчук.

– Першим стоїть питання про закупівлю дихального обладнання для обласних і районних лікувальних закладів, – каже пан Богайчук. – Друге: кошти, які залишаться, ми зможемо використати на купівлю кисневих концентраторів чи засобів захисту.

Врешті депутати обласної ради за зміни до бюджету на 2020 рік віддали 35 голосів «за».

Фото з трансляції сесії на сайті 

Вибір читачів за тиждень

Відео