Олеся Поліщук

На Тернопільщині чоловік вже відсвяткував свій Великдень

0f3877dbd2eb1e7a

20 березня рідновір Борис Явір відзначив весняне рівнодення. Цей день чоловік вважає своїм Великоднем.

Про це повідомляє «Суспільне».

За його словами, в цю пору земля пробуджується після зими. Відзначати весняне рівнодення почали приблизно 5 тисяч років тому.

-              Вперше про це згадують у записах часів Вавилонської цивілізації. Сонце – потужну силу, яка пробуджує землю і дає енергію для розвитку і яріння всього живого, – каже Борис Явір.

Чоловік розповідає, для нього весняне рівнодення – це свято перемоги тепла над холодом, свято приходу весни, адже настає астрономічна весна. Також, це – свято надії на добре літо.

-              Для мене, рівнодення весняне, як правдивий Великдень. Я його святкую ще зі шкільних років. До того, як у мене народилися діти, я їздив на старослов'янські чи ще давніші святилища нашого краю. Я мандрував, очищувався від негативних думок, пізнавав свій край. Тепер святкую у сімейному колі. Ми робимо писанки чи крашанки, я розповідаю дітям про давні звичаї та міфи, споживаємо святкову їжу – яйця, ковбаски та іншу їжу. Думаю, що в майбутньому також будемо мандрувати на стародавні святилища – нехай тільки діти підростуть, - розповів краєзнавець і рідновір з Тернопільщини.

Фото з сайту Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео