Орест Сарматський

Класична музика завтра лунатиме у майже 400-річному костелі на Тернопільщині (фоторепортаж)

бище06

Концерт класичної музики від струнного квартету «Інфініто» з Тернополя відбудеться у костелі села Біще на Бережанщині

бище01
бище01

 Католицька парафія села Біще запрошує на посвячення вівтаря костелу Успіння Пресвятої Діви Марії . Після посвячення, в рамках проекту ‘’Резонанс’’ запрошує…’’, відбудеться концерт класичної музики від струнного квартету ‘’Інфініто’’(м.Тернопіль). Подія відбудеться 31 липня, в неділю, о 16.00 год., концерт – о 18.00 год. Виїзд автобуса від костелу м. Бережани о 15.00 год.

- Ви ще в роздумах: їхати чи ні? – Їхати, - пише на своїй сторінці у Фейсбук керівник проекту «Резонанс» Ірина Драбик. - Ви будете присутніми на посвяченні вівтаря, отримаєте благословення і тим самим вважите самого Бога, який людськими руками відновлює нам, людям, людьми знищене. Ви також приймете талант молодих музикантів, які даруватимуть радість для наших душ приємним та, як завжди, неповторним концертом. Ми, своєю молитвою, додамо життя храму і підтримки людям, що реставрують його,  - каже Ірина Драбик.

бище04
бище04

бище05
бище05

Довідка «ТЕРЕНу». Оборонний костел у Біще — культова оборонна споруда, розташована у селі Біще, Бережанського району. Частково знищений під час Другої світової війни. Поблизу костелу є католицькі поховання 16-20 століть. Як свідчить Wikiwand, значний вплив на архітектуру костелу зробило його оборонне значення. У ньому поєднуються романський стиль та ренесанс.

Щодо будівничих, то різні джерела вказують на те, що цей храм споруджували відомі архітектори зі Львова та Бережан.

Споруда у плані нагадує форму хреста із прибудовою на заході, поблизу апсиди. Зі східного боку над входом споруджена вежа. Фасад оздоблюють скульптури Діви Марії із Малим Ісусом та Ієроніма Стридонського. На оборонний характер споруди вказують товсті стіни та бійниці у північній та південній частині споруди, прикостельне приміщення арсеналу, залишки земляних укріплень. Вікна виконані у готичному стилі. Дах не зберігся.

Костел до ІІ Світової війни славився своїми майстерно виконаними скульптурами, які до сьогодні збереглись лише на фасаді. Інтер'єр до сьогодні добре зберігся. Дах із середини виконаний у вигляді нервюр. Рік побудови костелу - 1625 -й.

Фото: Wikiwand та Ірини Драбик

Вибір читачів за тиждень

Відео