Клімат — головна причина падіння темпів виробництва молока (Агроновини)
Темпи росту світового виробництва молока продовжують знижуватись. Так, в 2018 році у порівнянні з даними 2017 року він становив 1%, тоді як у 2017-му порівняно з 2016 роком — 2,5%.
Всього в 2018 році було вироблено 318,5 млн т молока, говориться у повідомленні Асоціації виробників молока (АВМ).
- Скорочення темпів приросту спостерігалося в топових експортерів: загальне виробництво в ЄС склало 157,4 млн т, що на 0,9% більше, ніж у 2017 р. (+2,8% у 2017/16 рр.), у США — 98,6 млн т, що на 0,9% більше, ніж у 2017 р. (+2,4% у 2017/16 рр.), у Новій Зеландії — 21,9 млн т, що на 2,3% більше, ніж у 2017 р. (+3,7% у 2017/16 рр.). Основною причиною стала аномальна спека влітку 2018 року в Європі та Австралії, — зазначають в АВМ.
Складні погодні умови в Європі мають вплив на виробництво молока і в поточному році. За чотири тижні 2019 року виробництво молока у Франції показало 3% зниження. Загалом низхідний тренд виробництва молока в Європі триває з серпня 2018 року.
Виробництво молока в Німеччині також показує нижчі темпи зростання, ніж рік до того. А, як відомо, саме ці дві країни забезпечують 37% всього молока Євросоюзу, нагадують в асоціації.
- Виробництво молока в Голландії, яка забезпечує 9,4% європейського молока, у 2018 році скоротилося на 2,92%. Це пов'язано з обмеженнями поголів'я як джерела викиду фосфатів в атмосферу, — говориться у повідомленні.
Приріст виробництва в минулому році показували такі учасники ЄС: Данія (+2,5%), Польща (+2,6%), Ірландія (+4,3%). На Польщу припадає 7,3% всього молока Європи, Ірландія забезпечує 4,5%, а Данія — 4%.
- Інтервенційні запаси сухого молока, які були сформовані у 2014/2015 році, вже розпродані. Проте європейські фермери залишилися незадоволені цієї програмою, адже вона не дала можливість зберегти ціни на молоко та уникнути збитків. Рік закінчився зі зниженням ціни — середня закупівельна ціна в Європі опустилася на 2,4% за рік, — додали в АВМ.
Збитків також зазнали і фермери Нової Зеландії — там ціни опустилися на 8,5%, а у США — на 12%, підсумували в асоціації.
Фермер назвав головні ризики органічного землеробства
Андрій Марченко, засновник сімейної ферми «Світовоч»
Засновник сімейної ферми «Світовоч» Андрій Марченко, який вирощує органічні овочі на продаж з 2004 р. назвав основні ризики органічного землеробства під час ІІІ міжнародного конгресу «Органічна Україна 2019», передає Kurkul.com.
* За його словами основними ризиками є:
* низькі врожаї, які можна усунути відпрацьованим технологіями
* відсутність ринків збуту
* шкідники. У господарстві з ними борються за рахунок використання біозахисту- Після 2014 р. скоротилась кількість покупців (пенсіонерів). Ставку робимо на дрібного покупця. Наразі відмовились від оптових закупівельників, бо їм однаково органічні овочі чи ні. Зараз реалізуємо багато через власний сайт, — зазначив фермер.
Керівник Organic Business School Олена Дейнеко підкреслила, що 70% виробників органічної продукції мають проблеми із збутом. Але вирішити проблему можуть кооперативи.
Фото з допису та з відкритих джерел