Тамара Коблик

Кліщі особливо активні перед дощем: що варто знати про небезпечних комах

Сезон кліщів у розпалі. Позбутися цих комах тяжко, адже вони присмоктуються до тіла непомітно і безболісно

Ззовні комаха схожа на павука, має гострий хоботок і вісім лапок. Розмір кліщів коливається від 3 до 25 мм у довжину. Самки більші, дві третини їхнього тіла зазвичай забарвлені в бурий колір. Зазвичай саме самки смокчуть кров із жертви. Про це пише «Сільський господар».

На полювання кліщі виходять у похмуру погоду. Особливо активні вони перед дощем, – розповідає сімейна лікарка Великоберезовицької амбулаторії загальної практики сімейної медицини Марія Качановська. – У спеку, а також на відкритих місцях, які прогріваються сонцем, кліщів зазвичай не буває. Комахи влаштовують засідку на травинках і гілках дрібних чагарників, що ростуть уздовж стежок. Присмоктуватися до людей вони можуть і через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Нерідко потрапляють до житла з букетами квітів, собаками, іншими тваринами. 

Кліщі присмоктуються до найніжніших ділянок тіла, найчастіше – за вухами, на рівні поясу, у пахових ділянках, на волосяній частині шкіри голови. Саме там їх слід шукати  в разі підозри на укус кліща.

Небезпека полягає в тому, що кожен десятий кліщ заражений Лайм-бореліозом, – зауважує Марія Петрівна. – Окрім цього, кліщі переносять й вірус кліщового енцефаліту, який вражає центральну нервову систему. Однак в Україні більше поширена хвороба Лайма. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування комахи: впродовж доби вірогідність інфікування досить мала, а наприкінці третьої доби наближається до ста відсотків. Тривалість інкубаційного періоду  – від однієї до шістдесяти діб, найчастіше – чотирнадцять діб.

Хвороба Лайма, за словами лікарки, вражає шкіру, нервову, серцево-судинну системи, суглоби, печінку, селезінку, очі. Перші прояви недуги можуть з’явитися через один-три тижні. Зазвичай на місці присмоктування кліща на тілі постраждалого виникає кліщова мігруюча еритема – почервоніння шкіри. Водночас людина може скаржитися на головний біль, гарячку, затверділість м’язів шкіри, ломоту в тілі і млявість. 

Щоб захистити себе від нападу кліщів, потрібно одягатися в світлий однотонний одяг, з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, штани, заправлені в шкарпетки, – радить лікарка. – На голові обов’язково має бути кепка, косинка або капелюх. Із взуття підійдуть будь-які чоботи, які щільно прилягають вгорі до гомілки. Після прогулянки варто одразу прийняти душ, змінити одяг, білизну, випрати їх. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща. Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід оглянути на наявність кліщів.

Якщо все-таки виявили кліща на тілі, необхідно звернутися за медичною допомогою. Коли такої можливості нема, то потрібно пробувати витягати комаху самостійно, розхитуючи її пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, з боку в бік, або пінцетом. 

В жодному разі не варто прокручувати кліща, – наголошує Марія Качановська. – Достатньо просто обережного руху вгору. Місце укусу слід обробити антисептиком або водою та милом. Після цього потрібно звернутися до сімейного лікаря або інфекціоніста.

Читайте також: Щороку сотні жителів Тернопільщини потерпають від кліщів: як вберегтися (відео)

Фото «Сільського господаря»

Вибір читачів за тиждень

Відео