Віра Олександрович

Коли очікують пік захворюваності на COVID-19, розповів лікар-епідеміолог з Тернопільщини (фото, відео)

Штаб1

Стрімке поширення коронавірусу фіксують у Тернополі. Через це ускладнюється загальна епідемічна ситуація  не лише у нашій громаді, а й в цілому.

Нагадаємо, у Тернополі сьогодні, 12 жовтня, відбулося чергове онлайн-засідання міського оперативного Штабу із боротьби з коронавірусом. Тож лікарі-епідеміологи могли спільно з міським головою і керівниками структурних підрозділів міської ради та правоохоронних органів обговорити епідемічну ситуацію, що склалася у місті. Першим взяв слово лікар-епідеміолог Володимир Паничев.

Паничев
Паничев

- Станом на ранок 12 жовтня ситуація щодо захворюваності на COVID-19 в регіоні є значно гіршою, ніж прогнозувалося, - каже він. – Нагадаю, ми вже більше року живемо в епідемії і сподівалися, що впродовж літнього періоду населення виконає усі надані рекомендації щодо вакцинації і, відповідно, епідемія в цей осінньо-зимовий сезон піде на спад. Проте такі прогнози справджувалися лише до 36-го тижня, коли ми не перевищували показників минулого року.

За його словами, уже 38-й і 39 тиждень розпочалися із перевищення показників відповідних тижнів 2020 року, а за 40 тиждень ми вдвічі перевищили торішні показники.

- Проявом такого погіршення ситуації є зростання показників захворюваності, - зауважує медик. - Так, за останні 2 дні ми маємо статистику: 474 випадки COVID-19 на 100 тисяч населення в області та 496,7 - у місті. І це - при рекомендованому показнику не вище 75-ти. Щодо прогнозу, то ситуація найближчі тижні буде лише ускладнюватися. Високий рівень захворюваності та летальності зростатиме, а піковий період фахівці тепер передбачають у середині наступного місяця.

Серед негативних тенденцій щодо захворюваності на COVID-19 Володимир Паничев вказав: - періодичне сягання коефіцієнта виявлених випадків на 100 тис. населення до 20% і вище. Відповідно до кількості обстежених, показник 20% є граничним між «помаранчевою» і «червоною» зонами епідемічної небезпеки. В останні дні ці показники у нашому регіоні коливаються в межах 19,5%. І найближчим часом, ймовірно, вони будуть знову перевищені; - при вирівнюванні показників за тиждень збільшується кількість тих, хто захворів, аніж тих, хто одужує. Це призводить до збільшення числа людей, які одночасно хворіють. Наразі ця цифра в області становить 5222 людини; - зміни у віковій структурі: почали більше хворіти діти і люди 65 років і старше. Відповідно, збільшується кількість летальних випадків (від 4-х до 11-ти щодня – прим.).

Дідич
Дідич

За словами тернопільських медиків, до зростання кількості хворих на COVID-19 призвела ціла низка чинників: зміна штамів вірусу із британського на «Дельту», невиконання рекомендацій щодо вакцинації і масові порушення протиепідемічних заходів. Саме через це у нараді брали участь заступник міського голови Володимир Дідич, начальник Тернопільського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в області Сергій Осадця і начальник обласного управління патрульної поліції Богдан Шевчук.

Осадца
Осадца

Усі вони поділилися своїми думками щодо причин значного поширення інфекції і погодилися, що контроль за виконанням протиепідемічних заходів варто посилити. Принагідно похвалили тих, хто виконав вимоги про вакцинацію.

- Працівники освіти належно провакциновані, - уточнює Сергій Осадця. – Я дякую за це всім освітянам, які проявили відповідальність. Натомість серед працівників районного управління поліції наразі маємо показник вакцинації - 91,1%. Не щепилися ще лише ті, хто перебуває на курсах, а також усі, хто має протипокази.

Він зауважив, що мета роботи правоохоронців у «жовтій» зоні – не каральна, а профілактична. Попри це лише за минулий тиждень поліцейські виявили 116 фактів, коли особи були без масок у громадських місцях. Причому таких порушників виявляли і в ТРЦ, і в розважальних закладах.

Шевчук
Шевчук

Ми готові продовжувати працювати у тому ж темпі, - каже Богдан Шевчук. – Будемо виявляти правопорушення і вживати заходи. Також у наших працівників є відповідні додатки, щоб зчитувати QR-коди і визначати наявність сертифікатів про вакцинацію у громадян. Також наші співробітники вміють відрізняти підроблені сертифікати.

245501355_1046671389479863_8081450860867724030_n
245501355_1046671389479863_8081450860867724030_n

До речі, настанови щодо роботи громадського транспорту за нинішніх непростих умов отримав і начальник міського Управління транспортних мереж та зв’язку Олег Вітрук.

Фото і відео зі сторінки Тернопільський міський штаб для боротьби з коронавірусом у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео