Контролювати тернопільську владу тепер буде легше

yedata_te

Сучасні інформаційні ресурси сприяють більшій відкритості та прозорості влади. До системи Є-Data підключені більшість управлінь та комунальних установ Тернополя. Хоча й залишаються ті, хто “пасе задніх”.

Є-Data — це офіційний державний інформаційний портал у мережі Інтернет, на якому оприлюднюється інформація про використання публічних коштів. Згідно з Законом України “Про відкритість використання публічних коштів” розпорядники коштів місцевого бюджету, керівники комунальних управлінь, установ та організацій зобов'язані відкрито публікувати усі відомості про усі проведені фінансові операції.

zakon-copy
zakon-copy

Центр громадського контролю “ДІЙ!” у Тернополі промоніторив процес підключення розпорядників коштів місцевого бюджету до порталу Є-Data. Результати вказують на позитивну тенденцію: 91 установа зі 100 зареєструвалась на інформаційному ресурсі. Подібна система дозволяє підвищити ефективність використання коштів, значно зменшує вірогідність появи корупційних схем та сприяє більшій відкритості влади. Громадяни мають змогу відслідкувати випадки зловживань у режимі онлайн.

Знайти розпорядника у на сайті Є-Data просто. Для цього потрібно ввести код ЄДРПОУ (знайти можна на сайті https://usrinfo.irc.gov.ua/edr.html) або назву платника у відповідні поля.

systema11-copy
systema11-copy

Відкривши кабінет установи можна переглянути укладені договори. Якщо присутні акти - це означає, що оплата здійснена, а вимоги угоди виконані.

systema22-copy
systema22-copy

Після переходу у вікно трансакцій, відображаються усі виконані платежі із вказаною датою, одержувачем, сумою та описом виконаної операції.

systema3-copy
systema3-copy

Проте, дев'ять установ ще не доєднались до порталу, як того вимагає закон. Серед уже зареєстрованих 6 закладів не створили власного кабінету, а 10 фактично не публікують фінансові звіти та платежі. Команда Центру “ДІЙ!” рекомендуватиме усім розпорядникам бюджетних коштів зареєструватись у системі, а також у середині грудня планує провести навчання від розробників інформаційного порталу Є-Data та системи ProZorro для усіх керівників комунальних установ і громадських активістів. Таким чином, представники місцевої влади зможуть особисто поставити запитання експертам, а ті, хто ще не зареєструвався у системі Є-Data - створити на порталі свій кабінет та виконати вимогу закону.

Марія ІЩЕНКО,

журналіст Центру громадського контролю “Дій!” в Тернополі.

Довідка: Центр громадського контролю «Дій!» - спільний проект чеської організації People in Need та всеукраїнської громадської організації Центр UA за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, які опікуються питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади. До основних компонентів діяльності проекту відносяться: моніторинг та аналітика, адвокація, громадсько-правова просвіта, створення проактивності місцевого громадського сектору та його консолідація. Мережа на цьому етапі охоплює ключові міста в Україні, де на сьогодні цікава і динамічна громадсько-політична активність - Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ та Маріуполь (Донеччина).

Вибір читачів за тиждень

Відео